Pismo (1982)

THE LETTER (Originalni naziv)

drama

Intrigantna priča o ljubavnom trokutu, ubojstvu i tajnama supružnika s plantaže u Malaji

 
Režija: John Erman
Scenarij: Lawrence B. Marcus, W. Somerset Maugham
Uloge: Lee Remick, Ronald Pickup, Jack Thompson, Ian McShane, ...

Filmografija

Britanski književnik W. Somerset Maugham (1874-1965), jedan od najčitanijih autora svog vremena (Theatre, The Constant Wife), objavio je 1924. zbirku kratkih priča The Casuarina Tree, među kojima je bila i priča nadahnuta stvarnim događajem iz Kuala Lumpura. Njegova je protagonistica bila supruga tamošnjeg uglednika koja je ubila zajedničkog poznanika. U piščevoj verziji riječ je o ljubavnom trokutu u kojem glavna junakinja Leslie Crosbie, supruga britanskog planatažera u kolonijalnoj Malaji, u sudskom postupku pokušava dokazati da je bivšeg ljubavnika ubila u samoobrani.

Malaja, 1939. Na plantaži vlasnika Roberta Crosbieja (J. Thompson) upravo se dogodilo ubojstvo. Plantažerova supruga Leslie (L. Remick) s nekoliko je pucnja iz pištolja ubila zajedničkog poznanika Geoffa Hammonda (I. McShane). Predavši se policiji, Leslie počne tvrditi da ju je ubijeni pokušao silovati te da je pucala u njega u samoobrani. U njezinu verziju događaja prvi povjeruje Robert. Istragu preuzme policijski časnik Withers (C. Cazenove). Na čelo Lesliene obrane stane obiteljski odvjetnik Howard Joyce (R. Pickup), uvjeren da će pred sucem (W. Hyde-White) lako dokazati nedužnost svoje klijentice. No, malo-pomalo počnu se otkrivati tajne oboje supružnika Crosbie: Robert je redovito održavao veze s mjesnim prostitutkama, a Geoff je bio Leslien ljubavnik...

Intrigantna priča izvrsne karakterizacije i s nekoliko efektnih obrata zaživjela je u jednako takvoj kazališnoj drami naslovljenoj Pismo koju je napisao sam W. Somerset Maugham, a praizvedena je u Londonu 1927. Samo dvije godine kasnije drama je doživjela hollywoodsku ekranizaciju u režiji Jeana de Limura u kojoj je u glavnoj ulozi zablistala Jeanne Eagles zavrijedivši nominaciju za Oscara. Jedanaest godina kasnije snimljena je nova filmska inačica priče čiji je redatelj bio William Wyler, a glavna glumica Bette Davis. I ona je nominirana za Oscara, baš kao i sam film, čime je lik kontroverzne Leslie Crosbie postao jedan od rijetkih likova u povijesti nagrade Američke filmske akademije za koji je više njegovih interpreta nominirano za ovo prestižno priznanje.

Tko zna bi li se to dogodilo i treći put da nova ekranizacija iz 1982. nije realizirana kao TV film? U njemu je Leslie sjajno odglumila pokojna Lee Remick (1935.-1991.), jedna od najsvestranijih američkih glumica svog naraštaja, podjednako uspješna na filmu (Dani vina i ruža, Anatomija jednog umorstva), televiziji (The Blue Knight, miniserija Jennie: Lady Randolph Churchill) i kazalištu (Wait Until Dark). Izvornu priču prilagodio je Lawrence B. Marcus (Kaskader, Petulia), dok je redatelj dobitnik Emmyja John Erman (Who Will Love My Children, serija Korijeni). U odnosu na dvije spomenute verzije film nimalo ne zaostaje razvijanjem napetosti, poigravanjem istinom o središnjem događaju, a osobito ne glumačkim interpretacijama. Iako se filmovi razlikuju svojim raspletima, sve su tri glumice maestralno utjelovile ambivalentni lik Leslie Crosbie pri čemu mu je Remick udahnula sebi prepoznatljivi spoj melankolije i energičnosti. Njezinog supruga u filmu tumači australski glumac Jack Thompson, nagrađen na Festivalu u Cannesu ('Breaker' Morant, Australija), odvjetnika Ronald Pickup (Waters of the Moon, serija Moving), a ubijenog ljubavnika britanska televizijska zvijezda Ian McShane (serije Deadwood i Lovejoy).

Novo filmsko Pismo naišlo je na izvrsne ocjene, a dobilo je i niz strukovnih priznanja, među ostalim i tri nagrade Emmy (za najbolju kameru, scenografiju i kostimografiju), dok je Lee Remick za svoj nastup nominirana za Zlatni globus.


Komentari (0)

Foto