Zbogom oružje (1957)

A Farewell to Arms (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Dogodovštine Amerikanca koji služi u talijanskoj vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata

 
Režija: Charles Vidor
Scenarij: Ben Hecht, Ernest Hemingway
Uloge: Rock Hudson, Jennifer Jones, Vittorio De Sica, Oskar Homolka, ...

Filmografija

Ratna melodrama "Zbogom oružje", utemeljena na glasovitom romanu velikog književnika Ernesta Hemingwaya, posljednji je projekt legendarnog producenta Davida O. Selznicka, najzaslužnijeg za nezaboravni spektakl "Zameo ih vjetar".

Godina je 1917. Frederick Henry (R. Hudson) oporavlja se od rana na sjeveru Italije. Frederick je Amerikanac pustolovnog duha koji služi u talijanskoj vojsci kao vozač hitne pomoći. Frederick upozna privlačnu Britanku Catherine Barkley (J. Jones), bolničarku Crvenog križa. Između Fredericka i Catherine odmah plane žestoka ljubav i ona ostane u drugom stanju. Rat kojim su okruženi ubrzo će ih razdvojiti i Frederick u općem kaosu pokušava sačuvati živu glavu...

Legendarni Selznick odavno je želio ekranizirati glasovit Heningwayev roman no dugo mu je trebalo da osigura prava na ekranizaciju. Film je prvotno trebao režirati John Huston (Malteški sokol, Blago Sierra Madre, Mrtvi, Afrička kraljica) no nakon brojnih nesuglasica sa Selznickom Huston je zamijenjen Charlesom Vidorom, redateljem antologijske "Gilde". Selznick je okupio uistinu impresivnu ekipu pa tako scenarij potpisuje jedan od najboljih holivudskih scenarista Ben Hecht (Podzemlje, Ozloglašena, Orkanski visovi), inače dvostruki dobitnik Oscara, a glavnim zvijezdama R. Hudsonu i J. Jones pridruženi su i mnogi ugledni epizodisti poput velikog talijanskog redatelja Vittorija De Sice (Kradljivci bicikla), kojem je uloga u "Zbogom oružje" donijela nominaciju za Oscara. Film je snimljen u Italiji.


Komentari (0)

Foto