ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Dar (2000)

The Gift (Originalni naziv)

triler horror kriminalistički

Žena obdarena paranormalnim sposobnostima pomaže policiji u rješavanju zločina

 
Režija: Sam Raimi
Scenarij: Billy Bob Thornton, Tom Epperson
Uloge: Kate Blanchet, Hilary Swank, Keanu Reeves, Greg Kinnear, Katie Holmes, ...

Filmografija

Prema scenariju glumca Billa Boba Thortona i pod redateljskom palicom kultnog autora i jednog od najoriginalnijeg filmaša današnjice, Sama Raimija, stvoren je jako dobar psihološki triler, napete priče i s izvrsnim glumačkim interpretacijama. Redatelj vješto prenosi okruženje i na površini običan život ljudi američkog gradića, koji postupno prelazi u jezu, raspadanje i trulež. Sporim ritmom, koji dopušta da događaji teku kao sami od sebe, Raimi uspijeva postići punu realnost priče, čak kad je u njoj element nadnaravnog - vidovitost.

Dobroćudna Annie Wilson je odnedavno udovica, majka troje dječaka, nadarena posebnim darom - vidovnjaštvom, koji koristi kako bi izdržavala svoju obitelj. Ona svojim vizijama i "čitanjima" pokušava pomoći različitim emocionalno unesrećenim i siromašnim susjedima: od prošlosti opterećenog automehaničara do zlostavljane kućanice. No, nije svaki "dar" blagoslov. Neki u gradiću misle da su poruke u Annienim kartama varanje ili, još gore, Sotonino djelo.

Ne gledaju blagonaklono na njezine vidovnjačke sposobnosti i ne vjeruju joj. Nakon nestanka bogate, prelijepe i promiskuitetne Jessice King, lik njezinog osakaćenog tijela počinje proganjati Annie u vizijama. Kad vlastima ponestane dokaza, obraćaju se Annie za pomoć. Sada se ona mora suočiti s najmračnijim dubinama svoga dara i ući u svijet vlastitih najstrašnijih noćnih mora.

U sablasnom gradiću u kojem se samo nekolicini može vjerovati, a korupcijom je prožeta svaka institucija, Annie mora ne samo otkriti Jessicinog ubojicu već ga i zaustaviti kako ona sama ne bi postala njegova sljedeća žrtva. Ubrzo jedinom nadom da spasi sebe i svoju obitelj, Annie preostaje njezin "dar" i privrženost istini.


Komentari (1)

Foto