četvrtak, 30.09.2021 22:50

Simpsoni (1989)

The Simpsons (Originalni naziv)

komedija animirani

Zabavna serija koja na satiričan način parodira američki način života

sez.22 ep.11Od ponedjeljka do četvrtak ljubitelji animiranih TV serija smijat će se zgodama i nezgodama popularnih Homera, Marge, Barta i Lise Simpson, i to uz dvije epizode zaredom! Simpsoni su animirani TV serija koju je za FOX Network stvorio Matt Groening. Serija je postala jedan od prvih velikih hitova spomenute kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u povijesti tog medija te je, zasluženo, nagrađena i Emmyjem. Simpsoni su parodija američkog načina života, oni prikazuju američku kulturu i društvo, a često se koriste i šalama na vlastiti račun. Fraze likova iz serije su vrlo brzo s malih ekrana prešle u stvarni život i na svojevrstan način, baš poput samih likova, obilježili američku, ali i svjetsku pop kulturu. U prilog tome ide i činjenica da je uzvik "d'oh!" uvršten u rječnik engleskog jezika. Uz to, utjecali su i na mnoge animirane serije za odrasle tijekom kasnih 90-ih kao što su "South Park" i "Obiteljski čovjek". Radnja serije odvija se u imaginarnom američkom gradu Springfieldu. Savezna država u kojoj se grad nalazi nikad nije imenovana, a namjera autora nikad ni nije bila da grad postoji u nekoj određenoj državi. Vrijeme radnje smješteno je u vječne devedesete, iako se kulturne reference mijenjaju kako vrijeme prolazi, u Simpsonima nitko ne stari i ništa se ne mijenja. Homer Simpson je djelatnik springfieldske nuklearne elektrane i prilično je priglup, ali ipak brižan suprug i otac. Marge Simpson je tipična američka kućanica i majka koja želi uzbudljiviji život. Bart je desetogodišnji dječak koji se smatra buntovnikom i redovito upada u nevolje, a njegova sestra Lisa je veoma inteligentna osmogodišnjakinja koja voli svirati saksofon. Liberalna je aktivistica i srednje dijete u obitelji. Maggie je beba koja se izražava jedino gestikulacijom i sisanjem dude varalice. Obitelj ima psa (Mali Pomoćnik Djeda Božićnjaka) i mačku (Pahuljica br. 2). Simpsoni su najdugotrajnija američka animirana TV serija!
 
Režija: Mark Kirkland, Steven Dean Moore, Jim Reardon
Scenarij: James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon
Uloge: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, ...

Filmografija

The Simpsons su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u povijesti tog medija. Televizijska je serija zapravo spin-off (omašak) niza kratkih animiranih filmova koje su se emitirale tijekom showa Tracey Ullman.

Simpsoni, animirana serija s najduljim stažem emitiranja, kulturna institucija s izuzetno odanim i predanim krugom obožavatelja. Inteligentno pisana, subverzivno humoristična i simpatično duhovita, serija ismijava okolinu, ali i samu sebe. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima se ističe: 21 Emmy, 21 Annie, četiri Genesisa, 8 International Monitor, 6 Enivironmental Media Awardsa i 1 Peabody. Simpsoni su uz to trenutačni vlasnici dva Guinnesova rekorda i to kao najdulje emitirana animirana serija i serija s najviše ugošćenih zvijezda. Obitelj Simpson čine: otac Homer, koji radi kao inspektor zaštite na radu u mjesnoj nuklearnoj elektrani, majka Marge, koja pokušava zadržati mir u obitelji, nestašni desetogodišnjak Bart, inteligentna saksofonistica osmogodišnja Lisa i najmanja Maggie, koja emocije izražava dudanjem. Gledatelji su s vremenom upoznali i zavoljeli preostali bogati i nerijetko neobični svijet likova koji žive u Springfieldu. Simpsoni, koje je osmislio animator Matt Groening, prvi su se put pojavili 1987. kao serija kratkih priča u 30 sekunda koje je Groening producirao za The Tracy Ullman Show. Uskoro su dobili vlastitu seriju emitiravši se prvi put u božićnom specijalu 17. prosinca 1989., a zatim i u redovnom terminu 14. siječnja 1990. Posjeduju svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a 1. svibnja 2005. američka najzabavnija obitelj proslavila je tada rekordnu 350. epizodu.

Komentari (12)

Foto