Kenjac (2009)

Kenjac (Originalni naziv)

drama

Nakon sedam dugih godina Boro se vraća u rodno mjesto

 
Režija: Antonio Nuić
Scenarij: Antonio Nuić
Uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza, ...

Filmografija

Drama o povratku otuđenog sina Bore u zavičaj nakon sedmogodišnjeg izbivanja i razrješenju sukoba koji je dugo opterećivao njegov odnos s ocem te posredno, ženom. Drugi dugometražni film redatelja Antonia Nuića ("Sve džaba") osvojio je tri Zlatne Arene na filmskom festivalu u Puli.

Boro (Nebojša Glogovac) sa ženom Jasnom (Nataša Janjić) i sinom Lukom vraća se nakon sedam godina u svoje rodno mjesto Drinovce, selo u Hercegovini. Njegov brat (Emir Hadžihafizbegović) izišao je iz okupiranog Sarajeva. Božo zna da mu je brat ranjen, ali tek sada otkriva da je on za cijeli život prikovan za invalidska kolica. Uza sve, Boro je u neprekidnoj svađi sa suprugom Jasnom, a s ocem Paškom (Tonko Lonza), kojeg optužuje za majčinu smrt, uopće ne razgovora...
Na Pula Film Festivalu 2009. film "Kenjac" osvojio je Zlatnu arenu za scenarij (Antonio Nuić), Zlatnu arenu za fotografiju (Mirko Pivčević), Zlatnu arenu za glazbu (Srđan Gulić) i nagradu filmskih kritičara Oktavijan za najbolji film.
Film je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar ove godine, a dobio je i nagradu u Bergamu pred nešto više od mjesec dana. Film je do sada prikazan na mnogim festivalima, uključujući i prestižni festival u Rotterdamu, a tijekom ove godine bit će prikazan na još njih tridesetak.

Komentari (2)

Foto