Duh zaštitnik (1987)

GHOST OF A CHANCE (Originalni naziv)

komedija fantastika

Pijanist se nakon smrti vraća na Zemlju kako bi izvršio zadatak koji će ga odvesti u raj

 
Režija: Don Taylor
Scenarij: Hank Bradford
Uloge: Dick Van Dyke, Redd Foxx, Brynn Thayer, Richard Romanus, Kimble Joyner, ...

Filmografija

Režije se prihvatio Don Taylor, jedan od iskusnijih američkih televizijskih redatelja, čija filmografija navodi osamdesetak uspješno odrađenih TV projekata. S "bockavim" humorom, koji se ponajviše zasniva na rasnim predrasudama glavnih likova, zanimljivom kriminalističkom potkom te kvalitetnim interpretacijama, ova televizijska komedija uvijek je rado viđena stavka u filmografijama popularnih zabavljača Van Dykea i Foxxa.

Ivory Clay (R. Foxx) stariji je pijanist koji usprkos dobronamjernoj prirodi nikada nije život podređivao moralnim načelima. Sitni varalica i ženskar, Ivory se uvijek ravnao prvenstveno prema svojim potrebama i hedonističkim prohtjevima, no za svoga unuka Jessieja (K. Joyner) brinuo se najbolje što je mogao. Kad jednoga dana slučajno padne žrtvom policijske akcije u baru u kojem je radio, Clay završi na nebu.

Ondje mu anđeo čuvar priopći da se treba vratiti na Zemlju kao duh te u tjedan dana osigurati svome unuku sigurnu budućnost. Ako to ne stigne učiniti, umjesto u raju završit će u paklu. Da bi mogao obaviti svoju misiju, Ivory će morati zatražiti pomoć Billa Nolana (D. Van Dyke), jedine osobe na Zemlji koja će ga moći vidjeti i čuti. Nimalo slučajno, to je upravo onaj policajac koji ga je nenamjerno upucao i tako doveo u ovu situaciju.

Originalno zamišljen nešto ambicioznije, kao pilot epizoda TV serije, projekt Ghost of a Chance na kraju se ipak zadržao na statusu televizijskog filma. Ipak, potencijal za seriju svakako je postojao: tematski, ideja je obuhvaćala i zabavljačku i moralno-edukativnu dimenziju, ističući se nešto hrabrijim humorom, dok su glavne zvijezde bile i te kako popularne. U ulozi detektiva nastupio je Dick Van Dyke,omiljeni američki glumac i zabavljač.

 


Komentari (0)

Foto