Čekajući izdisaj (1995)

WAITING TO EXHALE (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Film o ljubavima i razočaranjima četiri Afroamerikanke koje potražuju prave muškarce

 
Režija: Forest Whitaker
Scenarij: Ronald Bass, Terry McMillan
Uloge: Whitney Houston, Angela Bassett, Loretta Devine, Lela Rochon, Gregory Hines

Filmografija

Ovaj film režirao je s mnogo stila i ukusa Forest Whitaker (r. 1961.), jedan od najpoznatijih holivudskih afroameričkih glumaca, koji je odglumio više od sedamdeset uloga na televiziji i filmu. Lani je dobio i Oscara kao najbolji glumac u "Posljednjem kralju Škotske". "Zadržavajući dah" prva je njegova filmska režija. Istoimeni roman po kojem je film snimljen bio je vrlo popularan u Americi, a jednako tako i film.

Četiri najbolje prijateljice, Afroamerikanke Savannah (W. Houston), Bernadine (A. Bassett), Robin (L. Rochon) i Gloria (L. Devine) žive u Phoenixu na američkom jugozapadu. Bernadine je jedanaest godina u braku s bogatim poslovnim čovjekom koji je iznenada napusti zbog svoje tajnice, bjelkinje. Očajna je. U prvi čas spali sva njegova odijela i automobil, a onda pokuša stanovitu utjehu naći u njihovo dvoje djece. Kad joj on ponudi samo tristo tisuća dolara "kao odštetu", tuži ga i počne dugi sudski spor. Bez njezine pomoći i odricanja on nikad ne bi imao tako uspješnu karijeru.

Robin je poslovna žena koja nikako ne može pronaći pravu ljubav. U vezi je s oženjenim muškarcem koji ne želi napustiti svoju ženu. Jedno vrijeme hoda s neozbiljnim tipom koji je i narkoman, pa se ipak vrati onom oženjenom. Savannah je vrlo uspješna televizijska producentica "u najboljim godinama". Čezne za muškarcem s kojim se bez pravog razloga razišla, pa kad se on iznenada pojavi u Phoenixu, govoreći joj da je i dalje voli, ona prekinutu vezu obnovi. No, i on je oženjen.

Gloria je frizerka, najstarija od četiri prijateljice. Rastavljena je od muža. Živi sa sedamnaestogodišnjim sinom koji će uskoro otputovati u Španjolsku kako bi radio kao glazbenik. Prilikom jednog posjeta sinu bivši muž prizna joj da je uvijek bio biseksualan, a da je sada homoseksualac. Gloriju to šokira. Kad se u susjedstvo doseli ozbiljni udovac Marvin (G. Hines), oni se sprijatelje i on joj daje značajnu podršku u odgoju sina. Njoj se on dopada, ali on je nekako odsutan.

Cijena je filma bila približno petnaest milijuna dolara, a samo u Americi donio je producentima šezdeset i sedam milijuna dolara. Kritika je osobito hvalila Whitakerov rad s glumicama. Za ulogu Robin na glumačku audiciju javile su se Robin Givens i Halle Berry. Whitaker se, nakon što je dvije glavne uloge dodijelio poznatim glumicama Whitney Houston i Angeli Bassett, odlučio ulogu Robin dodijeliti relativno nepoznatoj Leli Rochon. Relativno nepoznata bila je i Loretta Devine koja je glumila Gloriju.


Komentari (0)

Foto