Šarada (1963)

CHARADE (Originalni naziv)

komedija triler romantika

Nakon muževe smrti supruga postane meta kriminalaca kojima se njezin suprug zamjerio

 
Režija: Stanley Donen
Scenarij: Marc Behm, Peter Stone
Uloge: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy, ...

Filmografija

"Šarada" je razigrana posveta trilerima Alfreda Hitchcocka, krimić prepun komičnih i bizarnih trenutaka u čijem je središtu neodoljivi holivudski par - Cary Grant i Audrey Hepburn. Ova sofisticirana komedija uspjela je ponajviše zbog izvrsne glumačke postave, ali i dijaloški sjajnog scenarija. Režija je povjerena svestranom Stanleyju Donenu, koreografu i koredatelju poznatog evergreena "Pjevajmo na kiši".

Po povratku s odmora Reginu Lampert (A. Hepburn) u Parizu dočekuje vijest o suprugovoj smrti. Policija joj otkriva da je njezin bračni partner zapravo bio zločinac, optužen za krađu novca namijenjenog francuskom Pokretu otpora. Suborci njezinog supruga uvjereni su da upravo Regina ima novac i ne prežu ni od zločina da ga se domognu. Utrci za novcem pridružuje se i šarmantni Peter Joshua (C. Grant), te nekonvencionalni zaposlenik američkog veleposlanstva Bartholomew (W. Matthau), a Regina ne može odlučiti kome vjerovati.

Donen je tijekom pedesetih snimio veliki broj mjuzikala, da bi kasnije, kad je potražnja za glazbenim filmovima oslabjela, nastavio snimati sofisticirane romantične komedije. Uz Granta i Hepburn posebice treba istaknuti veterana francuske kinematografije Jacquesa Marina. Glazbu je napisao legendarni Henry Mancini. Izvrsni dijalozi, glumci, glazba i posebno scenografija dovoljni su da ovaj film izdignu na zasluženo mjesto, pa će "Šarada" sigurno ponovno pronaći svoju publiku.


Komentari (0)

Foto