Zauvijek moja (1999)

FOREVER MINE (Originalni naziv)

triler drama romantika

Priča o vječnoj ljubavi koja ni nakon niza godina razdvojenosti nije oslabila

 
Režija: Paul Schrader
Scenarij: Paul Schrader
Uloge: Joseph Fiennes, Ray Liotta, Gretchen Mol, Vincent Laresca, Sean Cw Johnson...

Filmografija

Ovaj triler o vječnoj ljubavi, vrlo je dobro režirao Paul Schrader.Posebnu zanimljivost trileru "Zauvijek moja" donio je britanski glumac Joseph Fiennes (r. 1970). Mlađi je brat poznatog Ralpha. Školovan je kao kazališni glumac i dvije je godine bio član glumačkog ansambla Royal Shakespeare Company. Na filmu je prvi put nastupio s dvadeset i šest godina, a najveći mu je uspjeh donijela uloga mladog Shakespearea u hitu "Zaljubljeni Shakespeare". Godinu nakon tog filma glumio je kod Schradera opet zaljubljenog čovjeka, ali ovog puta spremnog da zbog ljubavi i ubija.

Godine 1987. u avionu, na putu u New York, sjedi otmjeno odjeveni Manuel Esquema (J. Fiennes). Njegova je desna polovica lica deformirana i desno mu je oko zatvoreno. Društvo mu pravi njegov najbolji prijatelj i tjelohranitelj Javier (V. Laresca). Za vrijeme leta Manuel se sjeća događaja od prije četrnaest godina. Njegovo je ime tada bilo Alan Riply. Skupa s Javierom radio je kao "momak za sve" na plaži koja je pripadala skupom floridskom hotelu. Tu se zaljubio u Ellu (G. Mol), ženu bogatog njujorškog poslovnog čovjeka Marka Bricea (R. Liotta). Dok je Mark održavao poslovne sastanke, Ella je vrijeme provodila s Alanom. Nagovarao ju je da napusti muža no ona za to nije imala snage.
Na odlasku mu ostavi za uspomenu svoju krunicu. On skupi novce i otputuje u New York gdje odsjedne u jeftinom hotelu. Nazove je i ona ga posjeti no ni tad ne želi napustiti muža. Nekoć je bila siromašna tajnica u Markovoj tvrtki, a sad je njegova bogata žena. Nakon tog sastanka s Alanom ode u crkvu gdje se ispovijedi. Nakon ispovijedi prizna mužu svoju vezu s Alanom. Mark uredi da Alana uhite, a onda da prilikom prijevoza iz zatvora u zatvor pobjegne s dvojicom kriminalaca. Ta ga dvojica silom odvedu na neko napušteno gradilište gdje ga Mark pogodi metkom u glavu i, uvjeren da ga je ubio, baci u duboku jamu s cementom.
Četrnaest godina kasnije Alan se vraća u New York kako bi se osvetio. Sad se zove Manuel, ima novac i veze i vrlo je spretan u "podmazivanju" odgovornih kad netko ima probleme sa zakonom. Pozvao ge je Mark, ne znajući da je to zapravo Alan, kako bi ga izvukao iz kaše u kojoj se našao. Mark je imao položaj u gradskoj upravi. Krao je i podmićivao prilikom izvedbe građevinskih radova i sad bi mogao dobiti visoku zatvorsku kaznu. Pozove Manuela kući na večeru. Manuela više zanima lijepa Ella nego Mark koji ga, kao ni Ella, još nije prepoznao. Drugog dana u uredu priopći Marku da mu je sredio vrlo malu zatvorsku kaznu i gubitak samo dijela imovine. Kao honorar traži 600.000 dolara i - Ellu.

Komentari (0)

Foto