Joshua (2007)

JOSHUA (Originalni naziv)

triler horror drama

Nadprosječno inteligentni dječak otkriva mračnu stranu kad u obitelj stigne mala beba

 
Režija: George Ratliff
Scenarij: David Gilbert, George Ratliff
Uloge: Sam Rockwell, Vera Farmiga, Celia Weston, Dallas Roberts

Filmografija

Iako uz promidžbu koja ga je željela približiti ljubiteljima "Omena", "Joshua" je u zbilji sasvim drugačiji tip filma. U njemu nema ničega nadnaravnog, to je moderni horor u kojem nema krvi ni besmislenog klanja, već više polaže na psihološki trenutak i premisu tj. noćnu moru svakog roditelja - što bi se dogodilo da vas vaše dijete uopće ne voli.

Joshua (Jacob Kogan) je genijalno dijete Brada Ciama (Sam Rockwell), mladog burzovnog mešetra i njegove žene Abby (Vera Farmiga). Ovaj devetogodišnjak razmišlja i ponaša se poput osobe dvadesetak godina starije: uvijek odjeven u formalnu odjeću, a k tome i briljantni pijanist, Joshua je blizak s ujakom, estetom (Dallas Roberts), dok se od ostatka obitelji drži distancirano. Kada Joshua dobije sestru, još se više udalji od najbližih. Kako dan odmiče, atmosfera se u kući od vesele pretvara u bizarnu i uznemirujuću. Plač bebe Abby dovodi skoro do živčanog sloma, a Joshua se počinje ponašati poput psihopata.
Predstavljen na Sundance festivalu 2007., "Joshua" svoje adute traži u stvaranju napetosti koju grade odlični Sam Rockwell, Vera Farming te glumačko čudo od djeteta Jacob Kogan, kroz odličnu sliku (nagrađenu na Sundanceu) od bljeskavih životopisnih boja koje se gube i s vremenom pretaču u mračne vizije koje kao da su snimljene u samom paklu te u majstorskom snalaženju redatelja George Ratliff, poznatom po dokumentarcu "Hell House" te glazbi koja podiže nelagodu.

Komentari (2)

Foto