Osvetničke komedije (1998)

The Revengers' Comedies / Sweet Revenge (Originalni naziv)

komedija

Dvoje tek upoznatih ljudi upropaštenih života odluči se zajedno osvetiti odgovornima

 
Režija: Malcolm Mowbray
Scenarij: Alan Ayckbourn, Malcolm Mowbray
Uloge: Sam Neill, Helena Bonham Carter, Kristin Scott Thomas, Rupert Graves, ...

Filmografija

Ovu neobičnu komediju režirao je Malcolm Mowbray prema scenariju što ga je napisao prema komediji najpopularnijeg britanskog suvremenog dramatičara Alana Ayckbourna. Mowbray je podjednako radio i na filmu i na televiziji, a ovo mu je do danas najambiciozniji film. U varijaciji motiva zamijenjene osvete iz Hitchcockovog filma Nepoznati iz Nord expressa od velike pomoći bile su mu dvije sjajne glumice i jedan jednako sjajan glumac: Helena Bonham-Carter, Kristin Scott-Thomas i Sam Neil.

Londonski poslovni čovjek Henry Bell (S. Neil) jedne se noći namjeravao ubiti tako da se baci s mosta Tower. Upravo kad je htio skočiti, začuje ženski krik. Mlada i lijepa Karen Knightly (H. Bonham-Carter) htjela se također baciti s mosta, no dio odjeće zakvačio joj se za ogradu. Henry je spasi i ona ga odvede kući, u dvorac, gdje živi s bratom Oliverom (R. Graves). Henry se namjeravao ubiti zato što ga je žena napustila, a i otpušten je s posla.Tome je kumovao njegov najveći neprijatelj, beskrupulozni kolega Bruce Tick (S. Coogan) koji je odmah preuzeo njegov posao.

Karen se htjela ubiti zato jer joj je njezina najveća neprijateljica Imogen Staxton-Billing (K. Scott-Thomas) najprije ugurala u naručje svog muža Anthonyja (M. Clunes) a onda joj ga pred nosom otela. Karen predloži da za osvetu Henry uništi život Imogen, a ona će uništiti život Bruceu Ticku. Henry nije oduševljen tom idejom, no Karen se maskira u ružnu ženu i preko noći zaposli kao Tickova tajnica. Henry ostane stanovati u njezinom dvorcu i onda se gotovo nenamjerno uplete u Imogenin život. Tako počne igra osvetničke komedije. No, kako će završiti?


Komentari (0)

Foto