Gusar (1967)

THE KING'S PIRATE (Originalni naziv)

avantura

Poručnik napušta mornaricu kako bi se infiltrirao u redove zloglasnog gusara

 
Režija: Don Weis
Scenarij: Aneas MacKenzie, Paul Wayne
Uloge: Doug McClure, Jill St. John, Guy Stockwell, Mary Ann Mobley, Kurt Kasznar

Filmografija

Izvrstan, reprezentativni primjerak gusarskog pod-žanra avanturističkog filma, "Gusar" redatelja Dona Weisa, snimljen 1967. godine, u svakome će od nas probuditi razigranog dječaka i njegovu fascinaciju privlačnim gusarskim pričama o dalekim morima, škrinjama blaga, lijepim ženama i životu izvan zakona. Kao zanatlija staroga kova, Weis lakoćom održava ritmičan tempo filma, u kojem se pravilno izmjenjuju masovne scene brodskih sukoba s dramskim ljubavnim zavrzlamama glavnih likova.

Poručnik Brian Fleming (Doug McClure) pristaje biti optužen za napad i nečasno otpušten iz britanske mornarice, no sve je to tek dio šireg plana da se inkognito ubaci u redove zloglasnoga gusarskog vođe Zucca (Kurt Kasznar), osiguran protiv svake sumnje biljegom svoje vojne sramote. Sakupljajući informacije o lokaciji gusarskih utvrda, Brian se zaljubljuje u Jessicu Stephens (Jill St. John), kojoj udvara i gusarski kapetan John Avery (Guy Stockwell). Svi će sukobi kulminirati u velikoj brodskoj bitci, kada će se gusarima konačno razotkriti pravi Flemingovi motivi.

Kao Brian Fleming, Doug McClure je naočit i neustrašiv, a njegova uloga satkana po uzoru na one velikih likova starog Hollywooda.

 


Komentari (0)

Foto