Schindlerova lista (1993)

Schindler's list (Originalni naziv)

drama ratni biografski

Istinita priča o preživjelim sudionicima holokasta i čovjeku koji ih je spasio od smrti

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Steven Zaillian, Thomas Keneally
Uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, ...

Filmografija

Svoju priču Spielberg je zabilježio u crno-bijeloj tehnici što se pokazalo kao pun pogodak obzirom na veliki uspjeh koji je film ostvario, osvojivši i prestižnog Oskara.

Ženskar i ratni profiter Oskar Schindler (Liam Neeson), sa svojom suprugom Emilie (Caroline Goodall) živi spokojnim životom, na visokoj nozi, sve dok se ne uvjeri kakvo zlo donosi nacizam. Tijekom svog boravka u getu u Krakovu svjedoči okrutnoj likvidaciji Židova. Oskar koristi poljske Židove kao jeftinu radnu snagu u proizvodnji hrane za zemlje Trećeg Reicha, a njegovi su zaposlenici poslani na posao na kojemu dolaze pod teror sadističkog naciste Amona Goetha (Ralph Fiennes).
Amon Goethe je čovjek koji živi po uvjerenjima zadrtih nacista, te slijepo vjeruje u nacističke zakone. U svojoj okrutnosti Amon zlostavlja i svoju služavku Helen Hirsch (Embeth Davidtz).Oskar Schindler, uz pomoć svojeg suradnika Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) sastavlja listu utjecajnih Židova. Podmićujući Amona Goetha, te njegujući njihov dobar odnos, Schindler uspije spasiti 1100 ljudi iz logora i dovesti ih na sigurno, u svoju tvornicu streljiva, koja se nalazi u Čehoslovačkoj.

Komentari (1)

Foto