Svemirski kauboji (2000)

SPACE COWBOYS (Originalni naziv)

drama avantura sf

Uzbudljiva priča o vremešnim astronautima odlučnima da u orbiti poprave opasni satelit

 
Režija: Clint Eastwood
Scenarij: Ken Kaufman, Howard Klausner
Uloge: Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, James Garner, ...

Filmografija

Koliko dobro nosi svoje godine i kako se dobro zna našaliti na svoj račun, Clint Eastwood pokazao je u nizu filmova koje je režirao i(li) u kojima je glumio tijekom devedesetih. Neovisno je li bila riječ o oskarovskim laureatima (Nepomirljivi), akcijskim trilerima (Na vatrenoj liniji), melodramama (Mostovi okruga Madison) ili političkim dramama (Apsolutna moć), Eastwood je znalački pristupio svojim likovima u tim naslovima, te ih u svemu učinio uvjerljivim i autentičnim. Vrhunac takvog pristupa su "Svemirski kauboji".

Središte za zrakoplovne testove američke vojske, 1958. Nakon što dvojica mladih vojnih pilota Frank Corvin (T. Stephens) i Hawk Hawkins (E. Craig) iznevjere svoje zapovjednike pri testiranju novog zrakoplova, stigne ih neočekivana kazna. Umjesto njih prvo živo biće koje u ime SAD-a treba poletjeti u svemir je majmunica Mary Ann...
Sjedište NASA-e, 2000. Ruski komunikacijski satelit Ikon pretrpio je velika oštećenja, te se očekuje njegov ulazak u atmosferu i pad na nenaseljeno mjesto. Međutim, ruski general Vostov (R. Šerbedžija) upozorava da nije riječ o običnom satelitu, već o važnoj letjelici čiji bi pad izazvao neprocjenjive posljedice. Stoga Bob Gerson (J. Cromwell) iz NASA-e i njegova suradnica Sara Holland (M. Gay Harden) odluče pozvati umirovljanog Corvina (C. Eastwood) kako bi im pomogao u popravku Ikonova navigacijskog sustava koji je SSSR svojedobno ukrao od SAD-a. Corvinov je uvjet da ga u letu u svemir prate njegovi stari prijatelji i kolege, kaskader Hawk (T. L. Jones), bonvivan Jerry (D. Sutherland) i propovjednik Tank (J. Garner)...
Redatelj, glavni glumac i koproducent filma Eastwood je kroz zaplet o četvorici umirovljenih vojnih pilota ispričao iskrenu, duhovitu i uzbudljivu priču o neodustajanju od snova i upornosti neovisnoj o godinama. Mnogi su u filmu koji govori o vremešnim astronautima odlučnima da u orbiti poprave opasni satelit vidjeli reinterpretaciju hitova poput "Puta u svemir" i "Armagedona", ali i Eastwoodovih uloga u špageti vesternima i serijalu o "Prljavom Harryju". Iako je to točno, "Svemirski kauboji" su u mnogome originalan i vrlo zabavan film čemu svakako doprinosi sjajna glumačka ekipa.
Uz Eastwooda dio tima su oskarovac T. L. Jones (Bjegunac, JFK), TV zvijezda J. Garner (serija Rockfordovi dosjei), te još jedan veteran D. Sutherland (M*A*S*H*, Obični ljudi). Njih četvorica imaju izvrsnu interakciju, bez obzira radi li se o prizorima u kojima se (ne)uspješno uvježbavaju za let u svemir ili o napetim akcijskim scenama iz drugog dijela filma. U ostalim su ulogama još jedna dobitnica Oscara M. Gay Harden (Pollock), J. Cromwell (Praščić Bebe), te R. Šerbedžija (Novinar, Kiklop) koji je upravo u to vrijeme nanizao zapažene hollywoodske nastupe (Oči širom zatvorene, Nemoguća misija 2).
Uz proračun od 65 milijuna dolara, utrošen uglavnom na ILM-ove specijalne efekte i dočaravanje svemira, film je u svjetskim kinima zaradio dvostruko više. Nominiran je za Oscara u kategoriji najboljih zvučnih efekata. Inače, u prologu su filma na nastupe mladih glumaca koji tumače Franka i Hawka radi uvjerljivosti nasinkronizirani Eastwoodov i Jonesov glas, dok je film ponovno popularizirao stari hit Franka Sinatre Fly Me to the Moon (In Other Words).

Komentari (2)

Foto