Ljiljani (2007)

LILIES (Originalni naziv)

drama

Priča o životnim sudbinama triju irskih sestara smještena u godine nakon Prvog svjetskog rata

 
Režija: Ferdinand Fairfax, Roger Goldby
Scenarij: Heidi Thomas, Jonathan Harvey
Uloge: Catherine Tyldesley, Kerrie Hayes, Leanne Rowe, Brian McCardie, ...

Filmografija

BBC nije štedio sredstva pri snimanju, pa je serija i detaljan prikaz Liverpoola 20-ih godina prošlog stoljeća. Sjajan scenarij Heidi Thomas pobrao je aplauz kritike i probrane publike te je serija već nakon prvih nekoliko epizoda stekla gotovo kultni status. Iako istraživanja nisu pokazala preveliku gledanost, kad je BBC odlučio da seriju ne nastavi snimati nakon prve sezone, obožavatelji su ga zasuli s toliko protesta da je odluka o ukidanju povučena.

Nova BBC-jeva serija Ljiljani vodi nas u Liverpool 1920. godine i prati život triju sestara katolikinja Iris, May i Ruby. One žive s ocem udovcem i bratom Billyjem. Radnja se odvija u godinama poslije Prvoga svjetskog rata, koje odražavaju sve ratne posljedice i konflikte još naglašenije u svijetu koji se naglo mijenja.

Kad upoznajemo sestre Moss, obitelj je na rubu siromaštva. Ipak, djevojke su na pragu ljubavi koja će na različite načine promijeniti njihove živote. Tako će se Iris udati za Dominga, da bi u prvoj bračnoj noći spoznala da joj želje i nade nikada neće biti uslišane, May, koja radi kao sobarica, zaljubit će se u muža svoje poslodavke i to će obilježiti cijeli njezin život, dok Ruby, najtvrdoglavija od triju sestara i najmlađa u obitelji, duboko pati za majkom i za bratom blizancem koji je poginuo u ratu. Ali njezina tvrdoglavost i borbenost pomoći će joj da se izdigne iznad osobne tragedije, no tek kad se nađe na rubu propasti.

Sudbine sestara isprepletene su sudbinama njihova oca, mjesnog veterinara, obilježenog svojim protestantskim irskim podrijetlom (a u protestantskom je duhu i odgojio sina Billyja). I otac nalazi novu ljubav života, ali je se odriče zbog svoje djece. Billy je za razliku od brata Waltera (Rubyna blizanca) preživio rat, ali je traumatiziran i neprestano ima noćne more.

Osobne tragedije obitelji izlaze na površinu naročito kad su u izravnom sukobu s tradicionalnim shvaćanjima morala i ograničenjima sredine u kojoj žive, pa se tako May mora suočiti s mogućnošću da u takvoj sredini rodi i odgaja nezakonito dijete, Billy pokušava potisnuti svoje homoseksualne sklonosti, a Iris skriva nesreću propaloga braka. No svi će se izvući zahvaljujući međusobnoj ljubavi i obiteljskoj povezanosti.

 


Komentari (0)

Foto