Ratnici kiše (2004)

MASSAI - LES GUERRIERS DE LA PLUIE (Originalni naziv)

drama

Afričko pleme Masai osposobljava novu generaciju ratnika za borbu protiv prokletstva

 
Režija: Pascal Plisson
Scenarij: Olivier Dazat, Pascal Plisson
Uloge: Ngotiek Ole Mako, Paul Nteri Ole Sekenan, Parkasio Ole Muntet, ...

Filmografija

Film je režirao Pascal Plisson, francuski redatelj dokumentarnih filmova o životinjama, a koji je i sam ovaj film prvotno zamislio kao dokumentarac. Kuriozitet filma je jezik na kojemu je snimljen; naime, ovo je prvi film koji je u cijelosti snimljen na originalnom jeziku plemena Masai.Masai - ratnici kiše odličan je film o jednom pohodu Masaija, afričkog plemena iz Kenije, snimljen na autohtonim lokacijama kenijske savane i među lokalnim stanovništvom, a čije glavne uloge tumače stvarni pripadnici toga plemena.

Suočeni sa strašnom sušom koja prijeti njihovom plemenu, starješine Masaija su uvjereni da su žrtve prokletstva Crvenoga Boga. Nakon smrti njihovoga glavnoga ratnika koji se okušao u borbi protiv njegova prokletstva, oni su prisiljeni na brzinu oformiti novu generaciju ratnika kojoj je misija pronaći mitskoga lava koji je po predanju utjelovljenje zloga boga, ubiti ga i domoći se njegove grive. Oboružana grupa krene u potragu za lavom koja će biti vrlo neizvjesna i opasna. Naime, samo o njima ovisi hoće li njihovo cijelo pleme preživjeti tešku nevolju koja ih je snašla.

Sniman je u stilu koji na vješt način slaže dokumentarističke elemente u izrazito narativnu strukturu i kao takav daje plastičnu sliku svijeta plemena koje živi u surovoj realnosti borbe za preživljavanje, a koje je istodobno duboko privrženo svojim vjerovanjima.


Komentari (0)

Foto