Telefonska govornica (2002)

Phone Booth (Originalni naziv)

triler

Drskog PR agenta zatoči u govornicu snajperist koji želi da javno prizna sve svoje grijehe

 
Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Larry Cohen
Uloge: Colin Farrell, Kiefer Sutherland, Forest Whitaker, Radha Mitchell, ...

Filmografija

Kultni filmaš Larry Cohen (Živo je I-III, Privatni dosjei Edgara J. Hoovera, Povratak u Salem's Lot) prije mnogo godina napisao je scenarij namijenjen A. Hitchcocku, u kojem bi se radnja cijelog filma događala u jednoj telefonskoj govornici. Hitchcock je bio sklon takvim eksperimentima i kreativnim izazovima, ali do realizacije projekta nikad nije došlo. Početkom novog tisućeljeća, Cohenov scenarij ponovno je postao aktualan, a njegovoj realizaciji prionuo je jedan od vodećih hollywoodskih redatelja današnjice, Joel Schumacher (Tanka linija smrti, Dan ludila, Batman 3 i 4, 8 mm).

Stu Shepard je nezavisni PR agent, samoživ, drzak i sklon neumjerenom laganju. Laže svojim klijentima, ali i lijepoj supruzi Kelly, od koje skriva da se viđa s mladom i slatkom glumačkom aspiranticom Pam, kojoj je ujedno i agent. Dakako, ni Pam nije rekao da je oženjen, pa ona misli da je s njim u normalnoj vezi. Svemu tome dođe kraj kad Stu u telefonskoj govornici primi poziv tajanstvenog muškarca koji zatraži od njega da sve prizna i Kelly i Pam. Ako odbije, pa čak i ako samo pokuša napustiti telefonsku govornicu, muškarac će ga ubiti. Stu odmah potom ugleda infracrveno svjetlo snajpera na svojim grudima...
Joel Schumacher je napravio napet triler oslanjajući se u velikoj mjeri na intrigantnu glumačku međuigru nove zvijezde C. Farrella (Aleksandar, Poroci Miamija) i zahvaljujući TV seriji 24 ponovno silno popularnog K. Sutherlanda, s kojima je i ranije surađivao - sa Sutherlandom u "Tankoj liniji smrti", a s Farrellom u "Zemlji tigrova"; ono što je zanimljivo jest da je Sutherland gotovo cijelu svoju ulogu ostvario isključivo glasom - bez tjelesne prisutnosti na platnu. U ostatku glumačke ekipe također su dobro poznata imena: oskarovac F. Whitaker (Posljednji škotski kralj, Duh Pas - put samuraja, Dim, Plačljiva igra) te dvije mlađe a već vrlo istaknute glumice, R. Mitchell (San za životom J. M. Barriea, Melinda i Melinda, Silent Hill) i K. Holmes (TV serija Dawson Creek, Zlatni dečki, Batman: početak).

Komentari (11)

Foto