Tyson (1995)

Tyson (Originalni naziv)

drama sport biografski

Biografska priča o jednom od najkontroverznijih boksača svih vremena, Mikeu Taysonu

 
Režija: Uli Edel
Scenarij: Robert Johnson, José Torres
Uloge: Michael Jai White, Paul Winfield, George C. Scott, Malcolm Jamal Warner, ...

Filmografija

Postoje romansirane biografije, no ova svakako nije jedna od njih. "Tyson" pomno, realistično i bolno iskreno secira život jedne od najkontroverznijih sportskih legendi svih vremena. Mike Tyson ogoljen do kosti. Vrhunski sportaš, osoba nepokolebljivog duha i silne želje za pobjedom, ali i nasilnik, neurotik, pa i silovatelj.

Film prati život ozloglašenog, osporavanog, no ipak nedvojbeno talentiranog boksačkog šampiona Mikea Tysona (M. J. White) od njegovih početaka u newyorškom klubu Catskill (iako kroz flashbackove nakratko zadire i u ranije djetinjstvo) do trenutka kada je optušen za navodno silovanje sudionice na natjecanju za afroameričku Miss SADa, čime je zapravo otpočeo njegov pad i na sportskom i na osobnom planu.

Sve je tu - od Mikeovog treniranja pod supervizijom boksačke legende D'Amata (George C. Scott), preko njegovog munjevitog uspona do slave te veze s prelijepom glumicom Robin Givens (K. Wilson) do poraza u meču protiv Bustera Douglasa, događja koji je

Film je pun iznenađujućih činjenica iz života ove osebujne osobe, pa će tako mnoge gledatelje začuditi spoznaja da je Tyson imao bijelog poočima, svog trenera D'Amata, koji ga je prigrlio nakon iznenadne smrti Tysonove majke, i bijelu pomajku, Cusovu suprugu, a i kompletna Mikeova trenerska, liječnička i financijerska mašinerija bila je sastavljena od bijelaca koji su mu pomagali cijeli život - no to ga nije spriječilo da svoje brojne intervjue začinjava rasističkim ispadima.


Komentari (3)

Foto