Štićenik (2007)

MOON TO / PROTÉGÉ (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Mladi agent ubačen je u narko mafiju kako bi prikupio inkriminirajuće dokaze protiv njih

 
Režija: Tung-Shing Yee
Scenarij: Tung-Shing Yee, Man Hong Lung
Uloge: Andy Lau, Daniel Wu, Louis Koo, Jingchu Zhang, Anita Yuen, ...

Filmografija

Godine 2008. nominirana za čak 15 hongkonških filmskih nagrada, od kojih je potvrdila one za najboljeg sporednog glumca Andyja Laua (Pakleni poslovi, Kuća letećih bodeža) i najbolju montažu, sjajna psihološka krimi-drama "Štićenik" predstavljala je povratak Tung-Shing Yeea u vrhunsku redateljsku formu.

Policajac Nick (D. Wu) već je sedam godina krtica u gangsterskoj organizaciji moćnog Lina Quina (A. Lau). Kroz to vrijeme Nick je stjecao Quinovo povjerenje, da bi od običnog uličnog dilera postupno napredovao do čovjeka zaduženog za nadzor pošiljki droge, odnosno postao jedna od najvažnijih osoba u lancu trgovine drogom. Nakon što ga boležljivi Quin napokon proglasi svojim štićenikom i mogućim nasljednikom, Nick će zaključiti da je prisiljen nastaviti igrati svoju ulogu te se ponašati kao pravi narkoboss. A zbog moći i novca koncentriranih u njegovim rukama, kao i zbog veze s privlačnom heroinskom ovisnicom Jane (J. Zhang), naposljetku će shvatiti da više nije sposoban razlikovati svoj lažni identitet od onog pravog, te da se svijet oko njega polako raspada...

Film koji zapletom o ubacivanju policajca u redove gangsterske organizacije i njegovoj nemogućnosti razlikovanja pravog i lažnog identiteta dosta podsjeća na kultne "Paklene poslove", a odlikuju ga sigurna i vrlo sugestivna režija glumca, producenta, scenarista i redatelja Tung-Shing Yeea (Jedna noć u Mongkoku i Izgubljeni u vremenu), efektna stiliziranost, dojmljiva atmosferičnost, intrigantno psihološko profiliranje likova, naglašeni egzistencijalni pesimizam i tjeskoba, veliki broj eksplicitnih i razmjerno naturalističkih nasilnih scena te izvrsni glumački nastupi D. Wua (Nova policijska priča, Put oko svijeta u 80 dana), A. Laua i J. Zhang (Gas do daske 3, Ratnik od žada).


Komentari (0)

Foto