Grožđice na suncu (2008)

A Raisin in the Sun (Originalni naziv)

drama

Afroamerička obitelj bori se protiv siromaštva, rasizma i unutarnjih konflikata

 
Režija: Kenny Leon
Scenarij: Paris Qualles, Lorraine Hansberry
Uloge: Sean Combs, Phylicia Rashad, Audra McDonald, Sanaa Lathan, John Stamos

Filmografija

Uspješni kazališni redatelj, Kenny Leon, donosi nam ovaj remake hit filma iz 1961. godine. Kao i original, film je inspiriran kazališnom predstavom spisateljice Lorraine Hansberry.

"Grožđice na suncu“ bavi se afroameričkom obitelji Younger iz radničke klase koja sanja o odlasku iz trošnog stana u lošoj zgradi u kojem živi već godinama. Sin Walter, koji je vozač, sanja o tome kako će se obogatiti ulaganjem u dućan s pićima, ali nesmotreno daje novac prevarantu. Njegova sestra Beneatha, pomalo nepromišljena studentica, pokušava pronaći vlastiti identitet i prihvaća filozofiju „Natrag u Afriku“ svog prijatelja iz Nigerije, Josepha Asagaia.

Obiteljski matrijarh, Lena, sanja o kupnji kuće, što i napravi s odštetom od osiguranja svog pokojnog supruga, ali kuća se nalazi u bjelačkom susjedstvu. Njihovi budući susjedi rasisti pošalju čovjeka po imenu Karl Lindner kao „odbor za dobrodošlicu“ da ih pokuša otkupiti, s namjerom da spriječe integraciju susjedstva. Međutim, Walter zauzima stav i odbija se zastrašit.

 


Komentari (0)

Foto