Krug (1998)

RINGU (Originalni naziv)

horror fantastika

Ukoliko želi preživjeti novinarka mora otkriti misteriju tajne videovrpce

 
Režija: Hideo Nakata
Scenarij: Kôji Suzuki, Hiroshi Takahashi
Uloge: Nanako Matsushima, Miki Nakatani, Hiroyuki Sanada, Yuko Takeuchi, ...

Filmografija

Teško se oteti dojmu da je ovaj japanski horor, s istoimenim američkim prepravkom snimljenim četiri godine kasnije, najznačajniji predstavnik žanra posljednjih desetak godina. Nekoliko nastavaka s obje obale Tihog oceana, niz epigonskih ostvarenja i sad već klasični motivi od zlokobne tehnologije do dugokose prikaze s televizijskog ekrana, dovoljno govore o popularosti filma i njegove priče...

Nakon što joj je nećakinja Tomoko (Y. Takeuchi) umrla pod nerazjašnjenim okolnostima, novinarka Reiko (N. Matsushima) posjećuje ožalošćenu obitelj i dozna da je smrt djevojke povezana sa smrću njezinih vršnjaka. Istražujući o čemu je riječ, Reiko dođe do zagonetne videovrpce koju je Tomoko odgledala neposredno pred smrt. Pogledavši kratki film s naizgled nepovezanim kadrovima na vrpci, Reiko dobije telefonski poziv koji joj navijesti skoru smrt. Udruživši se s bivšim suprugom Ryujijem (H. Sanada), Reiko krene u očajničku borbu s vremenom kako bi razriješila misteriju, ali i spasila život svoga sinčića Yoichija (R. Otaka) koji je također pogledao zlosretni film...

Predložak za film "Ringu" je roman japanskog pisca Kôjija Suzukija objavljen 1991. kojeg je, prema vlastitim riječima, nadahnuo američki film "Poltergeist" (1982) u režiji Tobea Hoopera. I Suzukijeva priča govori o zlim duhovima, ali na drukčiji i inovativan način. Glavni lik novinarke Reiko tumači bivši fotomodel N. Matsushima (Whiteout, Bizan) kojoj je ovo jedna od prvih uloga na velikom ekranu. Dojmljiv nastup ostvario je i njezin kolega H. Sanada, jedan od najcjenjenijih japanskih glumaca (Makai Tenshô, Tasogare Seibei).

U ostalim su ulogama M. Nakatani (Kiraware Matsuko no isshô, Mibugishi den), Y. Takeuchi (Haru no yuki, Yomigaeri) te H. Sato (Baunsu ko gaurusuy, Neko no ongaeshi). Ukletu djevojku Sadako utjelovila je glumica Orie Izuno, u to vrijeme studentica kabukija, čiji su ekspresivni pokreti ne samo vrsno ocrtali lik, nego su i postali često korišteni element u kasnijim sličnim naslovima. Glumica se, naime, ispred kamera kretala unazad što je u završnoj verziji filma projicirano unaprijed čime je višestruko naglašen dojam neprirodnosti.

"Krug" je u japanskim kinima ostvario veliki uspjeh te je već 1999. snimljen nastavak, također u režiji Hidea Nakate koji se potvrdio kao majstor napetosti i jeze. Minuciozno režiran i besprijekorno odglumljen, film je nagrađen na Fant-Asia Film Festivalu te na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Bruxellesu, a ovjenčan je i priznanjem Japanske filmske akademije u kategoriji najpopularnijeg filma. Godine 2002. "Krug" je dobio svoju jednako hvaljenu hollywoodsku inačicu redatelja Gorea Verbinskog s Naomi Watts u glavnoj ulozi.


Komentari (0)

Foto