San Ivanjske noći (1999)

A Midsummer Night's Dream / William Shakespeare's A Midsummer Night's Dream (Originalni naziv)

komedija romantika fantastika

Ekranizacija istoimene Shakespeareove komedije o zamršenim ljubavnim vezama i čaroliji

 
Režija: Michael Hoffman
Scenarij: William Shakespeare, Michael Hoffman
Uloge: Rupert Everett, Calista Flockhart, Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, ...

Filmografija

Poznata Shakespeareova komedija mnogo je puta ekranizirana, prvi put u nijemom filmu još davne 1909. Scenarist i redatelj Michael Hoffman (Jednog lijepog dana, Restauracija) svoju je verziju smjestio u Toskanu, potkraj 19. stoljeća, no ostao je vjeran tekstu originala.

Radnja se događa u Italiji, u selu Monte Atena, u 19. stoljeću. Dok se priprema raskošno vjenčanje vojvode Tezeja (D. Strathairn), mladu Hermiju (A. Friel) otac želi prisiliti da se uda za Demetrija (C. Bale). No ona voli Lisandra (D. West), a u Demetrija je zaljubljena njezina prijateljica Helena (C. Flockhart). Kad Hermija i Lisandar noću zajedno pobjegnu, Helena nagovori Demetrija da krenu za njima, nadajući se da će se Demetrije ipak odlučiti za nju. U šumi ih promatra vilinski kralj Oberon (R. Everett) i odluči pomoći Heleni, no njegov sluga Puck (S. Tucci) izazvat će pravu zbrku kad ljubavnu čaroliju primijeni na krivoj osobi...
Zabavna priča s mnogim obratima, raskošna scenografija obogaćena efektima "čarolija", uz glazbu iz talijanskih opera i mnogo poznatih glumaca, filmu su osigurali naklonost publike svih generacija. U glumačkoj ekipi posebno se ističu Michelle Pfeiffer kao vilinska kraljica i Kevin Kline kao amaterski glumac kojemu je privremeno dodijeljena magareća glava, ali i naklonost kraljice.

Komentari (3)

Foto