Ludi rimski carevi (2006)

LUDI RIMSKI CAREVI (Originalni naziv)

dokumentarni povijesni

Serija istražuje pozadinu priče o onim rimskim carevima koji su općenito zapamćeni kao ludi

 
Režija: Božidar Domagoj Burić
Scenarij: Božidar Domagoj Burić
Uloge:

Filmografija

U seriji "Ludi rimski carevi" se, uz pomoć suvremene kompjutorske grafike, rekonstruiraju prizori iz života četvorice careva koji su zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagaba. Također se prikazuje i svakodnevni život starih Rimljana. Gledatelji će tako vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga.

Serija "Ludi carevi" temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal. Serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena, autora koji su imali izrazito negativan odnos prema ovim carevima. Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a potražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd).
U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora, te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa maximusa i glasovite Neronove vile. Ovom serijom HRT pokazuje kako je po produkcijskim mogućnostima uz bok najjačim europskim televizijama, a daleko ispred televizija u regiji.

Komentari (1)

Foto