Rijeka sjećanja (1992)

A River Runs Through It (Originalni naziv)

drama

Istinita priča o dvojici braće čiji će se životni putevi nakon mature sasvim promijeniti

 
Režija: Robert Redford
Scenarij: Richard Friedenberg, Norman Maclean
Uloge: Craig Sheffer, Brad Pitt, Tom Skerritt, Brenda Blethyn, Edie McClurg

Filmografija

"A River Runs Through It", za čak tri Oscara nominirani film američkog redatelja i glumca, Roberta Redforda, nastao je prema poluautobiografskom romanu Normana Macleana. Film je na kraju osvojio Oskara za najbolju kinematografiju (Philippe Rousselot).

Normanov (C. Sheffer) i Paulov (B. Pitt) otac (T. Skerrit) bio je strog prezbiterijanski svećenik. Svoje je sinove o životu učio vodeći ih na pecanje mušicom na rijeku. Norman je bio poslušan. Nije težio pronalaženju vlastitog ritma, kao što je to učinio Paul, koji je odjednom, jednog dana, prestao pecati onako kako ih je otac učio. Toga dana, shvatio je Norman, njegov mlađi brat svladao je umijeće. Godine su prolazile. Norman je primljen na koledž u Dartmouth, a Paul je ostao kod kuće, na rijeci. Kad se Norman vratio s diplomom, Paul je i dalje bio na rijeci, pokušavajući upecati onu jednu savršenu ribu. Radio je u novinama, previše pio, gubio na kocki i vrijeme provodio s curama iz krčme. Bez obzira na to zabavan, neposlušni, slobodni Paul uspijevao je ocu i majci izmamiti smiješak, ali ne i Norman. ..
Film "Rijeka sjećanja" režirao je Robert Redford prema autobiografskoj priči Normana Macleana o njegovom djetinjstvu i mladosti provedenima u Montani, u obitelji prezbiterijanskg svećenika, u kojoj je otac odgajao svoju dvojicu sinova po strogim moralnim načelima i bez mnogo nježnosti, te osobito o odnosu s mlađim bratom Paulom, koji se od najranije dobi odbijao pokoriti očevim strogim pravilima, a i kao odrastao bio je svoj, slobodan i buntovan, za razliku od mirnog Normana, koji je, s mnogo manje šarma i žudnje za oslobađanjem, stajao s obje noge čvrsto na zemlji.
Film je osvojio Oscara za kameru i bio nominiran za glazbu i scenarij, a Robert Redford bio je kao redatelj u nominaciji za Zlatni globus. Sa samo devet snimljenih filmova, Redford je stekao veliki ugled kao redatelj, a već 1980. osvojio je Oscara za režiju svog prvog filma, "Obični ljudi"; bio je nominiran još triput: za film Kviz (za najbolji film i režiju), te za glavnu ulogu u filmu Žalac. Većina njegovih filmova su drame snimljene prema književnim predlošcima, u kojima pokazuje iznimnu senzibilnost prema odnosima unutar obitelji i društvenu angažiranost. Počasnog Oscara dobio je 2002. godine.

Komentari (1)

Foto