Američki jakuza 2 (1996)

BACK TO BACK: AMERICAN YAKUZA II (Originalni naziv)

akcija

Bivši policajac nehotično se nađe u sukobu sa japanskom mafijom

 
Režija: Roger Nygard
Scenarij: Roger Nygard, Lloyd Keith
Uloge: Michael Rooker, Ryo Ishibashi, Koh Takasugi, Danielle Harris, ...

Filmografija

Novu, dvije godine mlađu inačicu "Američki jakuza, 2" s koscenaristom Lloydom Keithom potpisuje scenarist i redatelj Roger Nygard. Riječ je o svojevrsnome iznenađenju jer se filmaš, poznat kao autor vrlo dobrih i angažiranih dokumentaraca (Trekkies 1 i 2), najčešće s temama iz kulture i znanosti, latio realizacije krimića prepunoga pucnjave i automobilskih jurnjava.

Kola Boba Malonea (M. Rooker) krenula su definitivno nizbrdo. Razvod mu nije samo oduzeo obitelj, nego i ispraznio novčanik. Neplaćena hipoteka prijeti da ga pretvori u beskućnika, a i bankomat mu ne želi vratiti umetnutu karticu. Kćer Chelsea (D. Harris), koja je odlučila živjeti s ocem gubitnikom, očekuje malo mira kao nagradu za vjernost. No sve to je prava idila prema onome što će se tek dogoditi kad se bivši policajac nehotično nađe na poprištu oružane pljačke i stane na put pomahnitalim kriminalcima. Jer, uskoro će mu za vratom dahtati japanski jakuze, njihovi partneri iz vrha losangeleske mafije, a sa svima njima i korumpirani nekadašnji kolege...

Unatoč pravilu da nastavci rijetko dosižu razinu prvoga naslova u nizu, režiser Nygard je uspio napraviti film koji je prototip nadmašio i temom i pristupom. Postigao je to uvodeći u priču elemente humora, pa i farsičnosti te se nevjerojatan slijed zbivanja na ekranu može gledati podjednako kao kriminalistička drama i kao anarhična komedija situacija. Neuspješni pokušaji kćeri da sredi očev život predstavljaju čak i neobičnu inačicu screw-ball komedije s muško-ženskim odnosom posebne vrste. Bob Goldthwait, dobro nam poznat iz serijala Policijska akademija, odigrao je još jednu uspješnu varijaciju na temu psihotičnoga razbojnika.


Komentari (0)

Foto