Transamerika (2005)

Transamerica (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Muškarcu koji se transformirao u ženu javi se sin za kojeg nije ni znao da postoji

 
Režija: Duncan Tucker
Scenarij: Duncan Tucker
Uloge: Andrea James, Felicity Huffman, Danny Burstein, Maurice Orozco, ...

Filmografija

“Transamerica” dojmljiv je i intrigantan, čak šokantan film o neobičnom slučaju Bree, odnosno Stanleyja, transseksualca koji odluči odstraniti svu svoju muškost i početi novi život kao žena, no kojemu iznenadni susret s osobom iz prošlosti poremeti i gotovo upropasti nakane.

Bree (F. Huffman) radi istodobno dva posla i štedi svaki novčić za operaciju kojom će konačno u potpunosti odstraniti penis i postati žena. Netom prije njezina odlaska u bolnicu nazove ju Toby (K. Zegers), dječak koji je plod davnoga slučajnoga ljubavnoga susreta, i kojemu bi Bree trebala biti otac. On, naime, odslužuje zatvorsku kaznu u New Yorku, i samo ga Bree kao roditelj može izvući. Iako u početku to ne želi, psihoterapeut (D. Burstein) joj savjetuje da tako učini, jer će se time suočiti s bolnom prošlošću. Ne predstavivši se kao majka, Bree, izigravajući misionarku, oslobodi Tobyja i njih dvoje krenu na put prema Los Angelesu, tijekom kojega će se mnogo toga dogoditi…

Ovakvu zahtjevnu priču u potpunosti nosi glavna glumica, Felicity Huffman, poznata po ulozi iz serije Desperate Housewives, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu Zlatni globus. Uz nju, ništa lakšu, ulogu neprilagođenoga, traumatiziranoga sina izvrsno interpretira mladi kanadski glumac Kevin Zegers. Uz spomenutu, film je osvojio mnogo različitih nagrada, a bio je i nominiran za dva Oscara, ponovno za glavnu žensku ulogu i originalnu pjesmu (Dolly Parton, Travelin' Thru).


Komentari (1)

Foto