Razotkriveno (2007)

Redacted (Originalni naziv)

drama kriminalistički ratni

Istinita priča o brutalnom zločinu američkih vojnika nad jednom iračkom obitelji

 
Režija: Brian De Palma
Scenarij: Brian de Palma
Uloge: Sahar Alloul, Patrick Carroll, Happy Anderson, Lara Atalla, Karima Attayeh

Filmografija

Na prošlogodišnjem Festivalu u Veneciji Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je Brian DePalma za svoj antiratni film Razotkriveno, svojevrsni igrani pseudodokumentarac u kojem je koristio zapise raznih medija - amaterske videozapise, blogove kako bi dočarao slučaj silovanja i višestrukog ubojstva koje je počinila skupina američkih vojnika u Iraku.

Počeo je rat u Iraku u proljeće 2006. godine, američka je vojska poslana na frontu. Raspoređeni na graničnim prijelazima strogo kontroliraju tko ulazi u ratnu zonu. Neki su se vojnici sprijateljili i u rijetkim se mirnim trenucima šale i pričaju svoje dogodovštine. Iračani su zarobili neke pripadnike američke vojske i novinare te prikazuju javna smaknuća preko interneta i na televizijskim postajama...

Redacted je posljednji uradak slavnoga američkoga redatelja Briana De Palme (Lice s ožiljkom, Misija na Mars, Crna dalija), potresno ostvarenje koje dokumentarističkim stilskim postupkom pokazuje strahote koje su se stvarno događale tijekom rata u Iraku. Među ostalim, film se osvrće na stvarno silovanje maloljetne djevojčice što su počinili Amerikanci, na česta iračka ucjenjivanja taocima i na njihova pogubljenja, te na razne druge zastrašujuće situacije. Pun neugodnih scena, ali i onih mirnijih iz rijetkih trenutaka "predaha", film progovara o ratu, a i o medijima koji u svome stilu prenose i komentiraju ratnu situaciju. Kritika je različito dočekala film, zamjeravajući navodno neobjektivno iznošenje nekih činjenica i relativno neodređen, preopćenit završetk. Film je osvojio nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima, među ostalim i Srebrnog lava na Venecijanskom festivalu.


Komentari (0)

Foto