Zbogom Bafana (2007)

Goodbye Bafana (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Ekranizacija memoara zatvorskog čuvara J. Gregoryja koji je u zatvoru čuvao N. Mandelu

 
Režija: Bille August
Scenarij: Bob Graham, James Gregory
Uloge: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Diane Kruger, Shiloh Henderson, ...

Filmografija

Zbogom Bafana je ekranizacijačesto osporavanih memoara zatvorskog čuvara Jamesa Gregoryja (J. Fiennes) koji je zbog poznavanja jezika Xhose izabran je da čuva i špijunira na doživotni zatvor osuđenog vođu borbe protiv protiv aparthejda Nelsona Mandelu (D. Haysbert) koji je kasnije postao prvi demokratski izabrani predsjednik Južne Afrike.

Za vrijeme brutalnog režima aparthejda dvadeset i pet milijuna crnaca bilo je pod vlašću manjine od četiri milijuna bijelaca. Crnci nisu imali pravo glasa, pravo na zemlju, na slobodu kretanja, započinjanja vlastitog posla, edukacije.

Odlučni kako bi zadržali vlast, bijelci su zabranili sve crnačke opozicijske organizacije, prisiljavajuću njihove lidere na izgon ili doživotnu robiju na ostoku Robben.

James Gregory (Joseph Fiennes), tipični bijeli Afrikanac, tretirao je crnce kao nižu vrstu. Odrastajući na farmi u Transkei, naučio je govoriti dijalektom Xhosa još kao dijete. To ga je učinilo idealnom osobom koja će čuvati Mandelu i njegove suborce na otoku-zatvoru, jer ih može špijunirati. Ipak, plan kreće nizbrdo. Pod Mandelinim utjecajem, Jamesova netrpeljivost preraste u otpor prema rasističkoj vladi a zatim i u borbu za slobodu Južnoafričke Republike.

"Zbogom Bafana" prati neizvijesnu, ali duboku vezu između dva čovjeka. Kroz njihovo jedinstveno prijateljstvo postajemo svjedocima ne samo Jamesove strepnje zbog nehumanosti već i evolucije Južnoafričke Republike od aparthejda ka nestabilnoj demokraciji.

 


Komentari (1)

Foto