Sve o Evi (1950)

ALL ABOUT EVE (Originalni naziv)

drama

Mlada proračunata tajnica pokušava preoteti karijeru, slavu i prijatelje poznatoj glumici

 
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz
Uloge: Bette Davis, Anne Baxter, Celeste Holm, George Sanders, Gary Merrill, ...

Filmografija

Snimljena u produkciji Darryla F. Zanucka od rekordnih 14 nominacija za Oscara ovjenčana sa 6, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i sporednu mušku ulogu, impresivna drama scenarista i redatelja Josepha L. Mankiewicza na realizaciji koje je nepotpisan surađivao i slavni književnik Erich Kästnerzasluženo se drži jednim od najuspjelijih i najvažnijih filmova svih vremena.

Dok mlada kazališna glumica Eve Harrington (A. Baxter) prima prestižnu nagradu za najbolju ulogu ostvarenu na brodvejskim pozornicama, K. Richards (C. Holm) i utjecajni kazališni kritičar Addison DeWitt (G. Sanders) prisjećaju se poznanstva s djevojkom i trenutka kad su je prvi put susreli. Bilo je to jedne večeri u garderobi Karenine najbolje prijateljice, glasovite kazališne glumice Margo Channing (B. Davis), netom nakon završetka predstave u kojoj je Margo ostvarila još jednu sjajnu ulogu o kojoj je DeWitt naknadno napisao vrlo pohvalnu kritiku. Upavši u garderobu, Eve se svima predstavila kao skromna i siromašna djevojka iz provincije, velika obožavateljica Margo koja i mašta o glumačkoj karijeri.
Iznenađeni djevojčinom dobrodušnošću i srdačnošću, Karen, njezin suprug i dramatičar Lloyd (H. Marlowe) te Bill Simpson (G. Merrill), ljubavnik slavne Margo, glumicu su uspjeli privoljeti da Eve pruži priliku i zaposli ju kao svoju tajnicu. No za razliku od ostalih koji nisu shvatili da se iza Eveinih osmijeha i ljubaznosti krije ambiciozna i proračunata djevojka, Margo je na prvi pogled zaključila da ima posla s podmuklom osobom. Uistinu, u stopu slijedeći Margo i postavši joj poput sjene, Eve je počela upijati stil i glumačke manire velike zvijezde. A onda je Eve jednog dana namjerno organizirala da Margo propusti audiciju za važnu ulogu u prestižnoj predstavi i odlučila se ubaciti na njezino mjesto. Razočarana činjenicom da se na Broadwayu postavlja sve manje predstava za glumice njezinih godina, Margo shvati da joj Eve pokušava preoteti karijeru, slavu, prijatelje i zaručnika. Istodobno, Eve svojevrsnog zaštitnika pronađe u kazališnom kritičaru i kolumnistu Addisonu DeWittu.
Izuzetno inteligentna drama s prizvukom satire neosporno je remek-djelo, pedantno sročeni komad staromodnog, sofisticiranog i glamuroznog Hollywooda, ostvarenje koje obiluje slikovitim karakterima, iskričavim dijalozima, duhovitim replikama i detaljima o licemjerju u njujorškim kazališnim krugovima, te uz maestralnu Mankiewiczevu režiju, dojmljivu fotografiju oskarovca Miltona R. Krasnera (Arapske noći, Tri novčića u fontani, Sedam godina vjernosti, Autobusna stanica) i glazbu deveterostrukog oskarovca Alfreda Newmana (Orkanski visovi, Velike vatrene lopte, Kralj i ja, Dnevnik Anne Frank) nudi i fantastične glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa B. Davis (Jezebel, Male lisice, Što se dogodilo s Baby Jane, Dadilja), a uz oskarovku A. Baxter (Veličanstveni Ambersonovi, Deset zapovijedi) njezini su partneri C. Holm (Gentlemanski sporazum, Tri muškarca i kolijevka) i oskarovac G. Sanders (Rebecca, Slika Doriana Greya, Ivanhoe). U sporednoj se ulozi pojavljuje T. Ritter (Prozor u dvorište), a u malenoj epizodi je M. Monroe (Neki to vole vruće).

Komentari (0)

Foto