Loša vjera (2006)

MAUVAISE FOI (Originalni naziv)

komedija

Musliman i Židovka moraju se suočiti s problemima koje im uzrokuje neočekivana trudnoća

 
Režija: Roschdy Zem
Scenarij: Pascal Elbé, Agnes de Sacy
Uloge: Cécile de France, Roschdy Zem, Pascal Elbé, Jean-Pierre Cassel

Filmografija

Film Mauvaise foi izvrsno oslikava sliku suvremene Francuske i sraz, odnosno suživot dviju kultura, francuske i arapske, kao i dviju vjera, islamske i židovske.

Ismaël (R. Zem) je podrijetlom iz Magreba, njegova je obitelj, iako žive u Francuskoj, duboko ukorijenjena u arapsku tradiciju. Clara (C. de France) je Francuskinja također iz tradicionalne, ali židovske obitelji. Različitosti njihovih tradicija nimalo ne smetaju zaljubljenom paru, njihova je veza čvrsta i skladna. Kad Clara ostane trudna, za njih je to sretan događaj. No, to je ujedno i povod da upoznaju obitelji jedno drugoga. Iako to ne želi priznati, Clarina je majka potresena kad upozna Ismaëla i kad dozna da je njihova veza ozbiljna. I Ismaël postaje osjetljiv na pitanje vlastitog podrijetla i inzistira da dijete, ako bude sin, dobije ime njegova oca. Malo-pomalo veza između dvoje postaje veza između dviju obitelji, suprotnosti se čine nepomirljivima i djeluju i na Claru i Ismaëla. Više ni u što nisu sigurni, pa ni u to žele li ostati zajedno i imati dijete...

Film je režirao poznati francuski redatelj i glumac marokanskog podrijetla Roschdy Zem (1965.), koji je, uz više od 70 filmskih uloga, sam režirao dva igrana filma, oba na temu arapskih imigranata u Francuskoj. Film Omar m'a tue (2010), za koji je, kao i za Mauvaide foi, pisao i scenarij, snimljen je prema istinitoj priči o marokanskom imigrantu. Za režiju ovog filma Zem je bio nominiran za Cesara za najbolji debitantski film. U glavnoj je ženskoj ulozi danas već slavna belgijska glumica C. de France (Put oko svijeta u 80 dana, Krvava romansa, Državni neprijatelj br. 1, Život poslije života), osvojila je niz glumačkih nagrada, među ostalim Cesara za Ruske lutkice, Cesara za ulogu Clare u ovom filmu, te nagradu Romy Schneider.


Komentari (0)

Foto