Cijena straha (2002)

The Sum of All Fears (Originalni naziv)

akcija triler

Mladi analitičar otkriva kako teroristi planiraju izazvati rat između Amerike i Rusije

 
Režija: Phil Alden Robinson
Scenarij: Tom Clancy, Paul Attanasio
Uloge: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Bridget Moynahan, ...

Filmografija

Američki hladnoratovski strah je ponovno probuđen nakon smrti ruskog predsjednika kojeg nasljeđuje čovjek zamršene prošlosti. Tenzije između Istoka i Zapada se razbuktavaju nakon što CIA posumnja da odmetnuti ruski znanstvenici razvijaju atomsko oružje. Poslan u akciju od strane CIA-ina ravnatelja Williama Cabota (Morgan Freeman), Jack Ryan (Ben Affleck) slijedi opasnostima isprepleten trag koji ga vodi do šokantnog otkrića: teroristi planiraju izazvati rat između Amerike i Rusije - detonacijom atomske bombe tijekom nogometne utakmice!

SAD postaju jako zabrinute zbog ruskih intervencija u Čečeniji, no novi im ruski predsjednik, kojega smatraju tvrdolinijašom, poručuje kako to nisu njihove brige. CIA-in analitičar Jack Ryan (Ben Affleck), međutim, nakon obimnog istraživanja dolazi do zaključaka kako su pravi stavovi novog predsjednika potpuno drugačiji. No, ruski se napadi nastavljaju, zbog čega se Amerikanci spremaju na uključenje u sukob, ne znajući kako iza svega stoji treća strana koja od početka želi njihovo aktivno uključenje u rat. Pred Ryanom je zadatak otkrivanja pravih motiva urotnika, kako bi spasio Ameriku od potencijalne detonacije nuklearne bombe.

Jedna od najboljih ekranizacija serije špijunskih romana Toma Clancyja o CIA-nom agentu Jacku Ryanu, "Cijena straha" česte motive tajnovitih planova iz svijeta kontra-špijunaže i nuklearnih opasnosti koristi na uzbudljiv i gledateljima atraktivan način. Upravo zbog toga film uz vrhunsku zanatsku komponentu modernoga akcijskog trilera pruža i dojam svježine i originalnosti. Najvažniji element, međutim, onaj je nepredvidljivog raspleta koji će iznenaditi i najiskusnije poklonike žanra. Kao Jack Ryan, Ben Affleck se pokazao dostojnim nasljednikom Harrisona Forda ili Aleca Baldwina, glumaca koji su CIA-na analitičara portretirali u ranijim naslovima.

Mogu li teroristi uopće detonirati oružje za masovno uništenje na tlu Amerike? Prema podacima CIA-e, najmanje dvadesetak zemalja- polovica od njih je na Bliskom istoku i u južnoj Aziji- već posjeduje ili razvija oružje za masovno uništenje. Štoviše, javno je poznato da je za vrijeme hladnog rata takvog oružja konstruirano na desetke tisuća i da je spremno čekalo na platformama za lansiranje. Prema javnom izvještaju, do današnjeg dana se ne zna gdje se nalaze 164 prenosive bojeve glave. Film je dobio nagradu Saturn 2004. godine, godinu prije nagradu za filmsku glazbu BMI, a iste godine i nagradu VES za najbolje viuzualne efekte.

 


Komentari (2)

Foto