Sjeme zla (1997)

Devil's Own (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Irski terorist pronalazi skrovište u domu poštenog policajca iz New Yorka

 
Režija: Alan J. Pakula
Scenarij: Kevin Jarre, David Aaron Cohen
Uloge: Brad Pitt, Harrison Ford, Margaret Colin, Ruben Blades, Treat Williams, ...

Filmografija

Mladost i starost, strast i smirenost, militarizam i pacifizam žestoko se sukobljavaju u sjajnom filmu iskusnog Alana J. Pakule. "Sjeme zla" je priča o hladnokrvnom IRA-inom ubojici koji pronalazi skrovište u domu poštenog njujorškog policajca i postaje njegov prijatelj.

Francis McGuire (Pitt) IRA-in je ubojica u bijegu. Pod zaštitom američkih simpatizera Republikanske armije, McGuire pronalazi skrovište u domu policajca Toma O'Meare (Ford). Mladi se Irac odmah dopadne iskrenom policajcu, koji u simpatičnom gostu prepozna neke vlastite osobine iz mladosti. Ne shvaćajući kakvu je opasnu osobu udomio, O'Meara dijeli svoj dom s McGuireom, no nevolja koja prati mladog Irca nije daleko: u policajčev dom upadaju naoružani ljudi i život njegovih voljenih dolazi u opasnost.O'Meara iznenada mora spašavati živote članova svoje obitelji, ali se i boriti s nekadašnjim prijateljem...
Alan J. Pakula izabrao je pomalo neuobičajen pristup za ovu osjetljivu temu i, umjesto akcijske atrakcije, snimio izvrsnu dramu s elementima trilera. "Sjeme zla" sjajna je karakterna studija i ingeniozan psihološki prikaz pripadnika IRA-e, mladića koji od prvog dana života poznaje samo nasilje.
Brad Pitt besprijekorno je prikazao izmučenog Francisa McGuirea, a Harrison Ford ostvario je još jednu ulogu moralno nedodirljive osobe. Suptilno podižući napetost iz scene u scenu, "Sjeme zla" dovest će vas do potresne završnice u kojoj se ne može izbjeći tragedija. Suočen s toplim obiteljskim okruženjem, terorist na trenutak zaboravlja nasilan način života, a Pakula na znalački način iskorištava tu dramu i do zadnjeg trenutka drži gledatelje u napetosti!

Komentari (2)

Foto