Bullworth (1998)

BULLWORTH (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Oštar prikaz predizborne kampanje senatora koji je ogorčen neučinkovitošću sustava

 
Režija: Warren Beatty
Scenarij: Warren Beatty
Uloge: Warren Beatty, Halle Berry, Oliver Platt, Don Cheadle, Sean Astin, ...

Filmografija

Tijekom 1998. kada je afera oko američkog predsjednika Billa Clintona i njegove pomoćnice u Bijeloj kući Monice Lewinsky dospjela u samo središte zanimanja javnosti, ali i najviših institucija u SAD-u, Hollywood je plasirao čak tri ambiciozna kinoprojekta na temu američke politike i političara. Dakako, u sva je tri bilo moguće pronaći neposredne reference na aktualne događaje i njihove protagoniste. Tako je premijerno prikazana i politička satira "Bulworth" redatelja, koscenarista i glavnog glumca Warrena Beattyja.

Sredina ožujka 1996. Predizborna je kampanja za predsjedničke i kongresne izbore u studenom ušla u fazu predizbora u čijem su središtu trenutačno kalifornijski birači. Robert Dole je već osigurao podršku republikanaca, baš kao što i aktualni predsjednik SAD-a Bill Clinton može računati na potporu demokrata. Ipak, ne dijele svi političari entuzijazam oko predstojeće utrke za najviše dužnosti u zemlji. Tako liberalni kalifornijski senator Jay Billington Bulworth (W. Beatty) ogorčeno pregledava vlastite televizijske reklame svjestan da je njegov posao sve samo ne poticajan i važan za opće dobro unatoč mišljenju svog šefa kampanje Murphyja (O. Pratt).

Bulworth pun prezira prema svom sadašnjem životu unajmi atentatora koji će ga tijekom kampanje ustrijeliti i time njegovoj obitelji omogućiti golemu osiguraninu. Stekavši neočekivanu slobodu, Bulworth na skupovima počne govoriti dotad nezamislive stvari o stanju u zemlji. Sve popularniji ali i zaljubljeniji u atraktivnu aktivisticu Ninu (H. Berry), Bulworth počne sumnjati u svoj prvotni plan, no vremena je sve manje jer unajmljeni ubojica samo čeka dogovoreni trenutak.

 Premda je riječ o scenarističkom kombiniranju elemenata groteske s veoma relističnim pregledom američke političke scene, "Bulworth" neuvijeno šiba po proklamiranoj političkoj korektnosti i krhkoj strukturi društvenih odnosa suvremenog SAD-a. Potka o političaru suočenom sa skorom smrću koji bez dlake na jeziku progovara o takvom vidu problema vrijeđajući sve i svakoga, uključujući afroameričku zajednicu i židovski lobi u Hollywoodu, u Beattyjevom je filmu dobila doduše vrckavu razradu, ali je, po mnogim ocjenama, riječ o jednoj od najstudioznijih i idejno najozbiljnijih političkih komedija suvremene američke kinematografije.

O takvom prijamu najbolje svjedoči uvrštavanje filma na popise najuspješnijih radova 1998., od nominacije za Oscara u kategoriji originalnog scenarija, preko službene konkurencije Filmskog festivala u Veneciji, do tri nominacije za Zlatni globus u kategorijama najbolje komedije/mjuzikla, najboljeg scenarija i najboljeg glavnog glumca. Uz oskarovca W. Beattyja (Nebo može čekati, Crveni) izvrsnu je ulogu ostvarila H. Berry (Bal čudovišta). Glazba Ennija Morriconea bila je nominirana za Grammy. Uloge: Scenaristi: Warren Beatty, Jeremy Pikser (prema priči Warrena Beattyja) Redatelj: Warren Beatty Trajanje: 104'


Komentari (0)

Foto