Smrtonosno oružje 3 (1992)

LETHAL WEAPON 3 (Originalni naziv)

akcija komedija

M.Gibson i D.Glover u trećem dijelu eksplozivnog akcijskog serijala "Smrtonosno oružje"!

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Shane Black, Jeffrey Boam
Uloge: Danny Glover, Mel Gibson, Joe Pesci, Rene Russo, Stuart Wilson

Filmografija

Nezaboravni Martin Riggs i Roger Murtaugh ponovno su s nama, u trećem dijelu eksplozivnog akcijskog serijala "Smrtonosno oružje"!

Narednici policije Los Angelesa Roger Murtaugh (Danny Glover) i Martin Riggs (Mel Gibson) uhite kriminalca koji je pokušao provaliti u blindirani kamion samo osam dana prije Murtaughova odlaska u mirovinu. U sobi za istraživanje, uhićenika ubije bivši policajac, korumpirani Jack Edward Travis (Stuart Wilson), koji se bavi prodajom oružja ukradenog iz policijskih skladišta. Istraga Travisovih poslova detektive spaja s narednicom Lornom Cole (Rene Russo) iz unutarnje kontrole, a postaje sve primjetnije kako se između Martina i Lorne budi međusobna naklonost. Kada na snimci prepozna Travisovo lice, u cijelu se priču uključuje i Leo Getz (Joe Pesci), sada legitimni trgovac nekretninama.

Treći dio jednog od najpopularnijih akcijskih serijala svih vremena, "Smrtonosno oružje 3" trebao je biti i posljednji dio ove humorne akcijske epopeje, no veliki je tržišni uspjeh nagnao producente na još jedan film.
Gledamo li s umjetničke strane, bilo bi kudikamo bolje da se prvotna zamisao ispoštovala do kraja jer treći je dio možda i vrhunac serijala, u kojemu se spektakularne akcijske scene implozija zgrada, jurnjave na autoputu, padanja s nebodera ili dobre stare obične tučnjave jedan-na-jedan izmjenjuju s gotovo dramskim momentima osjećanja krivnje i životne dezorijentiranosti. Richard Donner i ovdje je obavio sjajan posao, a provjerenoj se ekipi glumačkih majstora pridružila i atraktivna Rene Russo.
Kritiku ovaj film nije oduševio, ali publika nije bila hladna, osobito s obzirom na solidno odvagane humoristične scene u kojima je prednjačio simpatično brbljivi Joe Pesci, koji se u ovoj seriji pojavio u drugom filmu. Donner je očito shvatio da Pesciju izrazito leži uloga pomagača dvojici policajaca, koji stalnim zanovijetanjem i živahnim replikama podiže humornu razinu filma.

Komentari (2)

Foto