Muškarac u smeđem odijelu (1989)

THE MAN IN THE BROWN SUIT (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Mlada Amerikanka se uplete u mrežu krijumčara dijamanata, prijevara i tajnih špijuna

 
Režija: Alan Grint
Scenarij: Agatha Christie, Carla Jean Wagner
Uloge: Rue McClanahan, Tony Randall, Edward Woodward, Stephanie Zimbalist, ...

Filmografija

Književni opus britanske književnice Agathe Christie (1890.-1975.) obilježili su kriminalistički romani čiji su glavni likovi bili Hercule Poirot i gospođica Jane Marple. Ni djela s drugim spisateljičinim likovima nisu ništa manje uzbudljiva, iako su ostala u sjeni bestselera s dvoje stožernih likova njezine karijere.Film je režirao Alan Grint (The Secret Garden, serija The Adventures of Sherlock Holmes), a snimljen je na lokacijama u Španjolskoj.

Noćni klub u Južnoj Africi. Pjevačica Anita (M. Casal) prokazuje dvojicu muškaraca mjesnoj policiji koja ih uhiti zbog navodnog krijumčarenja dijamantima... Dvije godine kasnije. Anita stiže u Kairo na imanje čije je vlasnik Sir Eustace Pedler (E. Woodward). No jedan od muškaraca kojega je dala uhititi, Harry Lucas (S. Dutton), pronađe je ubijenu. Istodobno, u zrakoplovnoj luci mlada Amerikanka pustolovnog duha Anne Beddingfeld (S. Zimbalist) svjedoči smrti Anitina supruga Lea (F. Luciano) kojega je progonio upravo Lucas.

Kada Anne umjesto njega dođe do zagonetne poruke koju je imao Leo, odvaži se slijediti trag te krene na putovanje brodom Kilmorden Castle čije se ime nalazi na papiriću. Na brodu susretne skupinu ljudi koji bi mogli imati veze sa slučajem krijumčarenja draguljima: Pedlera, više puta udavanu Suzy Blair (R. McClanahan), propovjednika Chichestera (T. Randall) te svog dobrog poznanika Gordona Racea (K. Howard).

U odnosu na literarni izvornik ovaj je TV film premjestio radnju u suvremeno doba predstavivši središnju junakinju kao Amerikanku nemirnog duha koja iz puke zabave odluči istražiti slučaj ubijene pjevačice povezane s krađom dragulja. Iako mu je predložak istoimeni roman Agathe Christie, film se udaljava od njezinih prepoznatljivih motiva i ozračja te je u pitanju kriminalistička drama koja uvelike koketira s komedijom. U glavnoj je ulozi S. Zimbalist, zvijezda u to vrijeme popularne TV serije Remington Steele, koja je izvrsno odglumila neumornu i uzbuđenja željnu Anne.

U ulozi Gordona Racea koji se pojavljuje i u ostalim romanima Agathe Christie nastupa K. Howard, dobitnik Tonyja (Child's Play) i poznato lice s malog (serija Dinastija) i velikog ekrana (Michael Clayton), dok je najzabavnija u filmu R. McClanahan, nezaboravna Blanche iz humoristične serije Zlatne djevojke za koju je osvojila nagradu Emmy. Među glumačkom ekipom treba istaknuti i pokojnog T. Randalla (1920.-2004.), proslavljenog humorističnom serijom The Odd Couple i komedijom "Šaputanje na jastuku" te još jedno slavno TV lice, E. Woodward (serije Callan i The Equalizer).


Komentari (0)

Foto