Dostojevski (2011)

Dostoevskiy / Достоевский (Originalni naziv)

drama biografski

Tri desetljeća najburnijeg perioda života Dostojevskog

 
Režija: Vladimir Khotinenko
Scenarij: Eduard Volodarskiy
Uloge: Evgeniy Mironov, Elizaveta Arzamasova, Pavel Barshak, Evgeniya Bordzilovskaya

Filmografija

Serija, u produkciji TV kanala Rosija 1, obuhvaća tri desetljeća najburnijeg perioda života Dostojevskog – od osude na smrtnu kaznu zbog pripadnosti revolucionarnom klubu petraševaca 1849. godine, do rada na romanu Braća Karamazovi 1879. godine.

Redatelj serije Vladimir Hotinenko je izjavio ruskim medijima da se odlučio snimiti film o Dostojevskom zato što je taj veliki pisac imao vrlo bogatu i dramatičnu biografiju, koja je interesantna i našim suvremenicima. „U njegovom životopisu ima mnogo toga što može privući pažnju i današnjeg gledatelja: ljubav, novac, politika, stvaralaštvo, gubici...", naveo je. Prema njegovim riječima, Dostojevski je i potresan primjer ljudske hrabrosti, a i danas može mnogo pomoći Rusiji da što bolje shvati samu sebe i svoja stremljenja. „Naš mentalitet i karakter obično ne shvaćaju i malo razumiju na Zapadu, a Dostojevskog su shvatili, prihvatili i razumjeli, za njih je on najveći i najvažniji ruski pisac", rekao je Hotinenko, dodajući da je Dostojevskog odlikovao univerzalni duh.

Hotinenko je rekao da ga u životu pisca Zločina i kazne interesiraju one činjenice koje će ga predstaviti kao živog čovjeka.

„Nisam želio da on u seriji bude sličan spomeniku. Važne su mi njegove slabosti, oduševljenja, sve ono što ga čini bliskim nama. I to kako je igrao rulet i gubio, kako je pisao ženi pisma i kako se ponižavao. To neće svakako biti onaj Dostojevski koji nas gleda sa portreta znamenitog slikara Perova, mada ćemo ga pokazati i u takvom svjetlu. Posebno se izdvaja jedna epizoda u kojoj Perov, koga igra poznati umjetnik Aleksandar Petrov, slika piščev portret", rekao je Hotinenko. U serijalu će veliku ulogu, kao i u životu Dostojevskog, igrati i žene.

Dostojevski se tri puta ženio, ne računajući prolaznu avanturu, kao što je bila Aleksandra Schubert, na primjer. Daleko od toga da je bio zavodnik, ali o toj strani njegovog života je malo poznato čitalačkoj javnosti i serija bi trebala popuniti tu prazninu u masovnoj svijesti.

Komentari (0)

Foto