Kum (1972)

THE GODFATHER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Odlična ekranizacija romana Maria Puza o mutnim poslovima jedne mafijaške obitelji

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Mario Puzo
Uloge: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, ...

Filmografija

Prošla su gotovo četiri desetljeća otkako je Francis Ford Coppola prvi put ekranizirao roman Marija Puza, a "Kum" još uvijek nije izgubio ništa od svoje epske raskoši, dramske snage i čiste celuloidne čarolije zbog kojih ponosno stoji pri, ako ne i na samom vrhu, općeprihvaćene liste najboljih filmova svih vremena. Iako smo ga imali prilike gledati nebrojeno puta do sada, nema šanse da ćemo promijeniti kanal kada se opet nađe na programu.

Po povratku iz Drugoga svjetskog rata, Michael Corleone (Al Pacino) ima dvije stvari na umu: želi se odmoriti od ratnih strahota i nipošto ne želi ući u obiteljski posao, što, naravno, nije po volji njegovom ocu, mafijaškom donu Vitu Corleoneu (Marlon Brando). Don Vito je dobar i obziran prema onima koji ga poštuju, ali nasilan i nemilosrdan kada se nešto ispriječi blagostanju njegove obitelji. Smatrajući kako se stari kodeksi časti trebaju nastaviti poštovati i slijediti kao najbolje upute uspješnog poslovanja, don Vito se sukobljava s rivalima koji planiraju započeti unosan posao raspačavanja droge. Sukob koji će ta suprotstavljena viđenja mafijaškog posla i odgovornosti izazvati bit će jako krvav, a posebnu cijenu platit će Michael, odnosno njegovi snovi i želje. Nakon što don Vito preživi pokušaj atentata, Michael zna kako više ne smije stajati po strani.
Po mišljenjima mnogih filmskih kritičara najbolji film svih vremena, nagrađivani "Kum" (Zlatni globus, BAFTA, i Oscar - za najbolji film, scenarij i glavnog glumca M. Branda) prvi je dio izvrsne Coppoline trilogije i film koji se ne bi smio propustiti. Odanost obitelji, potreba za poštovanjem, korupcija koju sa sobom donosi moć, nestajanje starog i tradicionalnog - samo su neke postavke Coppolina filma. Unatoč mnoštvu komplementarnih tema koje dotiče, svaka temelju filma dodaje kvalitativnu rezonancu, tvoreći niz mini-klimaksa do konačnog finala. "Kum" je ujedno i definirao žanr gangsterskog filma, koji se još uvijek prosuđuje po njegovim standardima. Zanimljivo je spomenuti da je M. Brando odbio primiti Oscara zbog diskriminirajućeg odnosa Amerikanaca i Hoollywooda prema Indijancima, te je na dodjelu poslao Indijanku. Kasnije se otkrilo da je Indijanka zapravo glumica Maria Cruz.

Komentari (46)

Foto