Pod udarom zakona (1986)

Down by Law (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Troje zatvorenika planira zajednički bijeg iz zatvora

 
Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin

Filmografija

Nakon filma “Čudnije od raja”, kojim je privukao pažnju publike i javnosti u svojoj zemlji, Jim Jarmusch je snimio još jedan upečatljiv film iistančanog smisla za humor.

Radijski DJ Zack kojem su podmetnuli ubojstvo, svodnik Jack kojem su podmetnuli maloljetnicu i talijanski emigrant Roberto koji je slučajno ubio čovjeka biljarskom kuglom završe u istoj ćeliji u zatvoru. Mračni i šutljivi Zack i Jack na početku jedva trpe brbljavog Talijana koji jedva natuca engleski no situacija se bitno mijenja kada shvate da Roberto ima plan bijega iz zatvora. Uspijevaju pobjeći podzemnim tunelima te se nađu u nepreglednim, maglovitim močvarama Louisiane. Odluče se razdvojiti kako bi svatko krenuo svojim putem...

Treći Jarmuschov film, također snimljen u nezavisnoj produkciji, neobičan je spoj film-noira i komedije s T. Waitsom, J. Luriem i R. Benignijem u glavnim ulogama. Crno-bijelu visoko stiliziranu fotografiju s dominantnim sivim tonovima pejzaža potpisuje Robby Muller, snimatelj poznat po ekstravagantnoj fotografiji, koji u svojoj karijeri ima oko 70 snimljenih filmova (Paris, Texas, Lomeći valove, Ples u tami). Sliku podcrtavaju Luriejev jazz i Waitsovi songovi. Osim režije Jarmusch potpisuje i scenarij, a jedino odstupanje od minimalističkog principa u filmu jesu izvrsni komičarski nastupi R. Benignija.


Komentari (6)

Foto