Grabežljivci (1999)

RAVENOUS (Originalni naziv)

triler horror

Stravična priča o kanibalizmu na udaljenoj američkoj vojnoj postaji

 
Režija: Antonia Bird
Scenarij: Ted Griffin
Uloge: John Spencer, Stephen Spinella, Neal McDonough, David Arquette, Guy Pearce...

Filmografija

"Ono si što jedeš", slogan je ovog filma, žestokog vegetarijanskog napada na mesoždere. Priča o kanibalizmu na udaljenoj američkoj vojnoj postaji unikatna je mješavina cinizma, crnog humora i strave, putovanje onkraj razuma i dobrog ukusa.

Kapetan Boyd (Guy Pearce) premješten je u divljinu Sierra Nevade nakon krvave bitke u meksičko-američkom sukobu, kada je igrom slučaja postao herojem. Umoran od nasilja, Boyd je uvjeren kako mu život u izolaciji vojne postaje može donijeti smirenje. Kad se jedne noći pojavi polumrtav od gladi škotski doseljenik Colqhoun (Robert Carlyle), stvari nepovratno kreću na gore: suočeni sa zatočeništvom spilje tijekom snježne mećave, doseljenici su se okrenuli kanibalizmu kao jedinoj šansi za opstanak. Kada dođe red na Colqhouna, on uspije pobjeći, no priča time nije završila...

Iako bitno angažiran i pomno razrađenog scenarija, film britanske redateljice Antonie Bird funkcionira prvenstveno na nivou slike i zvuka. Surovost i hladnoća Sierra Nevade dočarane su nevjerojatno detaljno, te bude u gledatelju visok intenzitet jeze i rijedak, gotovo taktilni, osjećaj bliske prisutnosti drveća, krvi i snijega. Film je sniman na lokacijama u Slovačkoj, koja je vjerno zamijenila planinski dio Kalifornije kao zaleđa ove šokantno krvave avanture.

Neodvojivi dio filma čini iznimna glazba Damona Albarna iz grupe Blur i Michaela Nymana ("Piano"), intrigantan spoj moderne elektronske glazbe, jazza i tradicionalnih zvukova bendža. Još dugo nakon frenetičnog, nestvarno brutalnog završetka, u gledateljskim ušima kao ukleta jeka odzvanja varljivo jednostavna, zloslutna melodija.

 


Komentari (5)

Foto