Oči su njihove Boga gledale (2005)

THEIR EYES WERE WATCHING GOD (Originalni naziv)

drama romantika

Film snimljen prema romanu spisateljice Z.Hurston koji je nastao u doba harlemske renese

 
Režija: Darnell Martin
Scenarij: Suzan-Lori Parks, Misan Sagay, Bobby Smith Jr.
Uloge: Halle Berry, Michael Ealy, Ruben Santiago-Hudson, Nicki Micheaux, ...

Filmografija

"Oči su njihove boga gledale" ambiciozna je TV produkcija temeljena na klasičnom romanu spisateljice Zore Neale Hurston.Među troje scenarista bila je i Suzan-Lori Parks, prva afroamerička dramatičarka nagrađena Pulitzerovom nagradom. "Oči su njihove boga gledale" bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje TV glumice, te za nagradu Emmy, također za glavnu glumicu, ali i frizuru.

Amerika 1920. Janie Starks (H. Berry) vratila se u gradić u kojem je živjela i ima kuću. Ona svojoj najboljoj prijateljici Phoebe priča svoju životnu priču. Kad je imala samo 17 godina baka ju je udala za starog farmera s kojim je naporno radila i koji nije ni pokušavao zadovoljiti njezine senzualne potrebe. Jednog dana upoznala je Joea Starka (R. Santiago-Hudson), koji ju je pozvao da pođe s njim u novi život. Janie je prihvatila i prve godine sa Starkom bile su krasne - on je postao imućan trgovac i gradonačelnik gradića s crnačkim stanovništvom, no Janie se u tom braku nakon nekog vremena počela osjećati skučeno: njezin muž više je polagao na status i ugled, nego na životne radosti. Nakon dugih godina prigušena življenja s Joeom, Janie upoznaje lijepog mladog lutalicu Tea Cakea (M. Ealy).
"Oči su njihove boga gledale" ambiciozna je TV produkcija temeljena na klasičnom romanu spisateljice Zore Neale Hurston, nastalog u doba tzv. harlemske renesanse. Među troje scenarista bila je i Suzan-Lori Parks, prva afroamerička dramatičarka nagrađena Pulitzerovom nagradom. Trudeći se vjerno slijediti roman, film zanimljivo i uvjerlivo priča priču o životnom putu žene slobodna duha, pozitivnih emocija i probuđene strasti, koju maestralno utjelovljuje jedna od vodećih afroameričkih glumica današnjice, oskarovka Halle Berry (Monster's Ball, Žena-mačka, Operacija Swardfish). Uz nju najpoznatije je ime u glumačkoj ekipi T. Howard (Fatalna nesreća), no veću ulogu ima ugledni, Tonyjem nagrađeni kazališni glumac R. Santiago-Hudson.

Komentari (0)

Foto