Posse (1993)

POSSE (Originalni naziv)

vestern

Odbjegla skupina pretežno afroameričkih vojnika krene osvetiti zapovjednikovog oca

 
Režija: Mario Van Peebles
Scenarij: Sy Richardson, Dario Scardapane
Uloge: Mario Van Peebles, Stephen Baldwin, Charles Lane, Tommy (Tiny) Lister, ...

Filmografija

Iako u svojoj srži klasičan, odlično napravljen vestern o bijegu, osveti i potjeri, "Posse" slavnog redatelja i glumca Marija Van Peeblesa značajan je ponajprije što je - i to prije petnaestak godina - osvijetlio jednu od manje poznatih epizoda osvajanja i kolonizacije Divljeg zapada. Riječ je o ulozi koju su u tim povijesnim procesima igrali kauboji, vojnici i obični ljudi crne boje kože, koji su se istovremeno borili i sa svim nedaćama kao i njihovi kolege bijelci, kao i s još uvijek itekako prisutnim rasističkim stavovima većine.

Skupina koju pretežno čine afroamerički vojnici vraća se iz španjolsko-američkog rata, predvođena Jessejem Leejem (Mario Van Peebles), koji je na jedvite jade od rasističkog pukovnika Grahama (Billy Zane) iznudio pravo da se postrojba počne povlačiti. Sa sobom nose kovčeg zlata, koje će Jesse iskoristiti za izradu municije kojom planira ubiti čovjeka koji mu je prije mnogo godina linčovao oca. U njegovoj će mu se osvetničkoj misiji spremno pridružiti i ostali vojnici, pogotovo nakon što doznaju kako im je na tragu pukovnik Graham, koji želi povratiti svoje pravo na zapovijedanje. Ne pođe li mu to za rukom, planira ih sve ubiti. 

Spajajući detaljno i poučno promišljene probleme kolonizacije doseljenika crne boje kože na Divljem zapadu s prvoklasnom akcijom, Van Peebles je snimio zabavan i uzbudljiv film, uz koji se isto tako može i razmišljati. Uz njega u jednoj od glavnih uloga u filmu gledamo i brojna druga poznata lica, među kojima posebno treba istaknuti repere Big Daddyja Kanea i Tonea Loca.

 


Komentari (0)

Foto