Presuda (2003)

The Statement (Originalni naziv)

triler drama

Nakon niza godina bivši nacistički zločinac nađe se na meti istražitelja, ali i plaćenika

 
Režija: Norman Jewison
Scenarij: Ronald Harwood, Brian Moore
Uloge: Michael Caine, Tilda Swinton, Jeremy Northam, Alan Bates, Charlotte Rampling

Filmografija

Pierre Brossard je, kao mladić, bio nacistički pogubitelj za vrijeme nacističkog režima. Nikada mu nije suđeno te je nastavio mirno živjeti zaštićen desničarskim elementima unutar katoličke crkve. Nakon mnogo godina pokrenuta je ponovno istraga o njegovim zlodjelima, ali se ovaj puta osim na meti istražitelja našao i na meti plaćenih ubojica.

Nacistički kolaboracionist i pristaša Vichyjevske vlade, Pierre Brossard (M. Caine) 1944. sudjelovao je u ubijanju sedmorice Židova. Poslije rata uspio je pobjeći. Sad živi u Provansi. Četiri desetljeća živio je mirno, ali uvijek na oprezu, uz zaštitu moćne skupine povezane s katoličkom crkvom. Brossard je iznimno inteligentan, vrlo brzo shvati da je otkriven i bez oklijevanja i nemilosrdno riješi se progonitelja. Poslije pedantno počinjenog ubojstva iskreno se kaje, ispovijeda i moli, osjeća grižnju savjesti i želi samo da mu Bog oprosti grijehe. Potjera za njim dolazi iz više smjerova: traži ga ambiciozna nepotpkupljiva sutkinja Annemarie Livi (T. Swinton), koja vjeruje da policija zataškava informacije o Brossardu, uz pomoć vojnog časnika Rouxa (J. Northam), ali još netko šalje plaćenog ubojicu...

Film "Presuda" razlikuje se od drugih filmova o nacističkim zločincima po tempu i tonu. Priča se odvija ne samo iz perspektive progonitelja nego i progonjenoga, a uz elemente trilera i drame, film je i pronicljiva studija karaktera. Brossard nije samo bivši zločinac, nego i čovjek koji se kaje za ono što je učinio. On također nije samo žrtva koja osjeća kajanje nego i opasan, vješt i inteligentan ubojica: njegov instinkt za održanjem pretvorio ga je u opasno i nepogrešivo oružje bez emocija i etičkih obzira. Ali Brossard je i starac koji ima slabo srce i želio bi svoje posljednje godine prožovjeti u miru, iako je svjestan da je tu mogućnost oduzeo drugima, sedmorici Židova u čijem je ubojstvu bez oklijevanja sudjelovao. M. Caine nepogrešivo je i impresivno odigrao kontradiktoran lik Pierrea Brossarda i izražajnim licem dočarao složena psihička stanja glavnog junaka. Film je snimljen prema romanu Briana Moorea, a režirao ga je ugledni kanadski redatelj Norman Jewison (U vrelini noći).


Komentari (3)

Foto