Ubojstvo u tri čina (1986)

MURDER IN THREE ACTS (Originalni naziv)

kriminalistički

Slavni belgijski detektiv Hercule Poirot razriješava tajnu mistreioznog ubojstva

 
Režija: Gary Nelson
Scenarij: Agatha Christie, Scott Swanton
Uloge: Peter Ustinov, Tony Curtis, Emma Samms, Jonathan Cecil, Fernando Allende, ...

Filmografija

Jedan od najslavnijih likova kriminalističkih romana zaživio je na filmu u interpretaciji jednog od najcjenjenijih glumaca 20. stoljeća. Dvostruki oskarovac Peter Ustinov (Spartak, Topkapi) prvi je put utjelovio privatnog istražitelja Herculea Poirota u filmu "Smrt na Nilu" (1978), oduševivši svojim nastupom sve ljubitelje romana britanske književnice Agathe Christie, autorice lika nenadmašnog belgijskog detektiva.Film je realiziran na lokacijama u Acapulcu, dok je kostimografkinja Mina Mittleman za svoj rad nominirana za Emmy.

Slavni belgijski privatni detektiv Hercule Poirot (P. Ustinov) stiže na poziv svog dugogodišnjeg suradnika Arthura Hastingsa (J. Cecil) u meksičko ljetovalište Acapulco. Hastings u Meksiku piše memoare pri čemu se sprijateljio s nizom poznatih osoba među kojima je i popularni američki glumac Charles Cartwright (T. Curtis). Stigavši na glumčevo imanje, Poirot upozna i ostale uglednike: broadwaysku glumicu Angelu Stafford (D. Muldaur), dramatičarku Janet Crisp (C. Tomei), Cartwrightovu pomoćnicu gospođicu Millray (F. Lee McCain), njegovu znatno mlađu djevojku Jennifer zvanu Egg (E. Samms), njezinu majku Daisy (M. Mercer), Ricarda Montoyu (F. Allende) te dr. Strangea (D. Elcar). Nakon što se svi oni okupe na svečanoj večeri, Poirot svjedoči iznenadnoj smrti jednog od gostiju. Iako se isprva čini da je riječ o nesretnom događaju, ubojstvo dr. Strangea dokaže da je u pitanju pomno osmišljeni zločin.

Sjajni je britanski glumac ruskog podrijetla na velikom ekranu još nekoliko puta nastupio u ekranizacijama romana Agathe Christie, da bi 1985. i 1986. snimio tri TV filma u kojima je također interpretirao Herculea Poirota. Među njima je i kriminalistička drama "Ubojstvo u tri čina" (1986) realizirana prema autoričinu istoimenom romanu prvi put objavljenom 1935. Filmska je inačica priče osuvremenjena te u njoj Hercule Poirot stiže u današnji Acapulco gdje njegov pomoćnik satnik Hastings piše memoare. Ambiciozno zamišljena serija filmova o Herculeu Poirotu plijeni produkcijom i u ovom naslovu u kojem je P.

Ustinov na čelu slavne glumačke ekipe. U njoj je i hollywoodska zvijezda T. Curtis (Neki to vole vruće, Bijeg u lancima) koji de facto tumači samog sebe, zatim E. Samms, proslavljena ulogom Fallon Carrington u serijama Dinastija i Colbyjevi, meksički glumac F. Allende (La Virgen de Guadalupe, Staljingrad) te J. Cecil koji je Poirotova pomoćnika Hastingsa odglumio i u preostalim TV filmovima iz ovog projekta (Thirteen at Dinner, Dead Man's Folly). Film je redateljsko djelo Garyja Nelsona, poznatog po TV filmovima o jednom drugom detektivu, Mikeu Hammeru, te nominiranog za nagradu Emmy za mini-seriju Washington: Behind Closed Door.


Komentari (0)

Foto