Nebesa (2009)

Up (Originalni naziv)

komedija animirani obiteljski avantura

Čangrizavi starac i mladi izviđač kreću na najuzbudljivije putovanje njihovih života

 
Režija: Pete Docter, Bob Peterson
Scenarij: Pete Docter, Bob Peterson
Uloge: Pero Juričić, Ivica Vidović, Kora Konjević, Ronald Žlabur, Zlatko Burić, ...

Filmografija

"Nebesa“ prati poletnu priču o 78. godišnjem prodavaču balona Carlu Fredricksenu, koji napokon ispunjava svoj životni san o velikoj pustolovini kada zaveže tisuće balona za svoju kuću i odleti u divljine Južne Amerike. No, on prekasno otkriva da se na put ukrcala i njegova najveća noćna mora: pretjerano optimističan osmogodišnji izviđač imenom Russell. Njihovo putovanje u izgubljeni svijet, gdje će susresti neke neobične, egzotične i iznenađujuće likove puno je humora, emocija i divlje maštovitih pustolovina.

Animiranim filmom "Nebesa" Pixar je još jednom oduševio. Ako je osnovna ideja izložena u jednoj rečenici (priča o mrzovoljnom starčiću koji odluči ostvariti svoj životni san i otputovati u Južnu Ameriku balonima privezanima na svoju kuću te pritom povede slijepog putnika, dosadnog klinca izviđača) podigla obrve potencijalnih gledatelja, ono što su vidjeli u kinodvorani (neovisno o tome jesu li gledali 2D ili 3D verziju) većinu će zasigurno oduševiti.
Nekonvencionalnu priču otvara još jedan animacijski dragulj iz, sad već prebogate, Pixarove riznice. Nakon upoznavanja s brbljavom, avanturama sklonom djevojčicom Ellie i šutljivim dječakom Carlom u nekoliko minuta nijemog filma praćenog glazbom, pred gledateljevim će očima projuriti cijeli njihov život. Tuge i radosti, snovi i razočarenja, a konstanta je veliki stakleni vrč u kojem štede za avanturu života - odlazak na Rajske slapove tragom velikog istraživača Charlesa Muntza. No životne nedaće (puknuta automobilska guma, oštećenje kuće) odgodit će te snove za Ellie zauvijek, što će Carla pretvoriti u zlovoljna, a zapravo duboko nesretna starca.
Pixarovci, u ovom slučaju redatelj i scenarist Pete Docter, se ne boje pustiti mašti da poleti i odvede gledatelja u svijet snova, dalje no što je ikad pomislio otići. Pritom ga i podsjeti na neke stvari koje olako zaboravljamo, u ovom slučaju to su ljudi treće životne dobi. Filmovi (a posebice animirani) u suvremenom Hollywoodu rijetko za glavne protagoniste odabiru ljude starije od 70 godina no magični Pixarov dodir i takvu priču može pozlatiti istinskim sjajem. Carl Fredricksen onemoćali je starčić ispod čije se ogrubjele površine još uvijek krije toplo i plemenito srce što se ne bi moglo reći za zlog i ogorčenog istraživača Charles Muntz, njegovog nekadašnjeg idola, s kojim će se sresti u šumama Južne Amerike.
Maštovitoviti scenarij koji s kućom koja leti zahvaljujući helijem ispunjenim balonima, spaja veliku rajsku pticu i čopor zlih pasa koji govore i djeluju u Muntzovoj službi, vizualno je raskošno, no istodobno ne i kičasto upakiran. Premda bez sumnje pixarovski, crtić "Nebesa” se teško može usporediti s bilo kojim drugim njihovim crtićem, a s onim najboljima dijeli toplinu i dirljivost.

Komentari (22)

Foto