Odavde do vječnosti (1953)

FROM HERE TO ETERNITY (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Ljubavne veze i suprotstavljanje brutalnosti unutar vojske nizu vojnika zagorčati će život

 
Režija: Fred Zinnemann
Scenarij: Daniel Taradash, James Jones
Uloge: Burt Lancaster, Deborah Kerr, Frank Sinatra, Montgomery Clift, Donna Reed...

Filmografija

Glasovita romantična ratna drama Freda Zinnemanna (Točno u podne, Dan šakala) dojmljiva je adaptacija nagrađivanog istoimenog romana Jamesa Jonesa, godine 1954. od čak 13 nominacija za Oscara nagrađena s njih osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij te sporednu mušku i žensku ulogu.

Američka luka Pearl Harbor tijekom ljeta 1941. Među vojnicima na obuci je i Robert Lee Prewitt (M. Clift), boksač koji je jednom u ringu oslijepio protivnika, zbog čega se ne želi pridružiti vojničkoj boksačkoj momčadi. Tom odlukom isprovocira satnika Danu Holmesa (P. Ober) koji drugim vojnicima zapovjedi da Prewittu maksimalno otežaju obuku i život u vojarni. Bježeći od teške svakodnevice, u kojoj se sukobljava i s grubim narednikom Judsonom (E. Borgnine), Prewitt će se ubrzo početi zbližavati s atraktivnom barskom zabavljačicom Almom "Lorene" Burke (D. Reed). Istodobno, senzibilna Holmesova supruga Karen (D. Kerr) započinje ljubavnu vezu s markantnim narednikom Miltonom Wardenom (B. Lancaster). Strastvene ljubavne veze i zategnuti odnosi među vojnicima i časnicima naposljetku će dovesti do tragedije...

Dok Jonesov roman odlikuje izraziti naturalizam u prikazu zbivanja u Pearl Harboru neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, redatelj Zinnemann uz suradnju scenarista Daniela Taradasha (Zvono, knjiga i svijeća) taj naturalizam znatno ublažava, pri tome ublažavajući i neke provokativne detalje iz proze. Unatoč tome film krasi sugestivan ugođaj ekspandirajućeg očaja i rezignacije, a vrlo efektno je razrađen temeljni motiv romana, suprotstavljanje senzibilnih pojedinaca brutalnosti unutar vojne postrojbe kojoj pripadaju.

Glavni mamci za gledatelje su tadašnje velike zvijezde u glumačkoj postavi, od B. Lancastera (Obračun kod OK Corrala, Gepard) i M. Clifta (Ispovjedam se, Mjesto pod suncem), do D. Kerr (Crni narcis, Kralj i ja) i F. Sinatre (Oceanovih 11, Mandžurijski kandidat), ali aduti filma su i spretno umetanje melodrame i naglašena emotivnost. Prema nekim pričama Sinatra je ulogu dobio zahvaljujući svojim vezama s mafijom, što je F. F. Coppoli kasnije poslužilo za intrigantnu epizodu u "Kumu", no bez obzira na to Sinatra je uistinu izvrstan i za svoju je ulogu zasluženo osvojio Oscara.

 


Komentari (2)

Foto