Gosford Park (2001)

GOSFORD PARK (Originalni naziv)

komedija drama

Grupa ljudi višeg staleža i njihovi sluge bivaju upleteni u ubojstvo svog bogatog domaćina

 
Režija: Robert Altman
Scenarij: Julian Fellowes, Robert Altman, Bob Balaban
Uloge: Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith, Helen Mirren, ...

Filmografija

Prema ideji Roberta Altmana i Boba Balabana (Balaban je, uz Altmana i Davida Levyja i koproducent filma, a pojavljuje se i kao glumac – u ulozi producenta Weissmana) Julian Fellowes napisao je scenarij kojim je osvojio Oscara. U toj satirično-kriminalističkoj drami o snobizmu, pohlepi, klasnim razlikama, ali i neraskidivoj povezanosti gospodara i njihovih slugu, pojavljuje se dvadesetak likova koje odreda glume poznati britanski filmski i TV glumci.

U studenom 1932. u kući sir Williama McCordlea (M. Gambon) i lady Sylvije  (K. Scott Thomas) okupljaju se pripadnici visokog društva, koji su došli zbog lova. Posebno zanimanje dama, ali i posluge, izaziva dolazak holivudske zvijezde, glumca Ivora Novella (J. Northam). Dok se bogataši zabavljaju lovom i razgovorima uz večeru, posluga, na čelu s domaćicom Jane Wilson (H. Mirren), čini sve kako bi njihov boravak na imanju protekao bez problema. Druge večeri u kući se dogodi ubojstvo i na scenu stupa Scotland Yard, u liku nespretnog inspektora Thompsona (S. Fry)...

Uz M. Gambona i K. Scott Thomas, kao domaćine, u ulogama bogataša pojavljuju se M. Smith, C. Rutherford i drugi. U ulogama slugu ističu se E. Watson, K. Macdonald, C. Owen i A. Bates. Helen Mirren osvojila je za najbolju sporednu ulogu - domaćice Jane Wilson - nekoliko nagrada koje dodjeljuju udruženja filmskih kritičara, a nominirana je i za Oscara. Iako se u filmu događa ubojstvo, Altmana manje zanima napetost i otkrivanje ubojice, a više likovi koje majstorski prikazuje. To mu je, uz ostale filmske nagrade, donijelo Zlatni globus za režiju te još jednu, u njegovoj karijeri već petu, nominaciju za Oscara.


Komentari (0)

Foto