Španjolski zatočenik (1997)

THE SPANISH PRISONER (Originalni naziv)

triler drama

Mladom marketinškom stručnjaku imponira elitno društvo iako nije sve onako kako izgleda

 
Režija: David Mamet
Scenarij: David Mamet
Uloge: Campbell Scott, Steve Martin, Rebecca Pidgeon, Ben Gazzara, Ricky Jay, ...

Filmografija

Glasoviti američki esejist, dramatičar, producent, scenarist i filmski redatelj David Alan Mamet nominiran za Oscara za scenarije , najpoznatiji je po svom jedinstvenom spisateljskom stilu koji odlikuju složeni zapleti, slikoviti karakteri, neočekivani obrati, naglašeni moralistički žalci te inteligentni, životni i nerijetko cinični dijalozi. Majstorski koncipirana priča intrigantne suvremene tematike, plastično predočeni karakteri likova, vješto zavođenje gledatelja, efektni obrati, sugestivna režija i uvjerljivi nastupi zvučne glumačke postave odlike su ovoga filma.

Usavršivši sustav nadzora svjetskog tržišta, projekt koji bi mogao osigurati dominaciju nad svjetskim gospodarstvom, mladi marketinški stručnjak Joseph "Joe" Ross (C. Scott) u pratnji kolege Georgea Langa (R. Jay) stigne na karipski otok St. Estèphe, gdje svom šefu Kleinu (B. Gazzara) treba održati prezentaciju sustava. S Kleinom je na otoku i njegova tajnica Susan Ricci (R. Pidgeon), koja se druži s FBI-evom agenticom Pat McCune (F. Huffman). Kad tog popodneva privatnim zrakoplovom na otok stigne bogati poslovni čovjek Julian "Jimmy" Dell (S. Martin), Susan skrene Joeu pozornost na neobično Dellovo ponašanje.

Isprva sumnjičavi jedan prema drugome, Joe i Dell se ubrzo zateknu u ugodnom razgovoru, pa ga bogataš prije povratka u New York zamoli da njegovoj sestri ponese rođendanski dar. Kad ga Susan tijekom leta upozori na mogućnost da se u Dellovu paketu nalazi droga, Joe otvori paket i slučajno podere knjigu koju Jimmy šalje sestri. Nakon što je u jednoj njujorškoj knjižari zamijeni za novu, dar ostavi vrataru hotela Plaza. Želeći izgladiti nesporazume s otoka, Joe i Dell se sastanu na večeri u ekskluzivnom klubu u koji utjecajni Jimmy s lakoćom učlani mladića. Zadivljen elitnim društvom u kojem se odjednom zatekao, Joe primijeti i da mu Susan otvoreno daje do znanja da joj se sviđa. Ne sluti, međutim, da sve što mu se događa i nije onakvo kakvim se čini.

U ozbiljnoj ulozi nastupa komičar S. Martin (Prljavi pokvareni prevaranti, Nevjestin otac, Grand Canyon, Popust na količinu, Pink Panther), nagrađenom Emmyjem i višestruko nominiranom za Zlatni globus, koji se posljednjih godina uspješno dokazuje i kao književnik (Prodavačica). U glavnoj ulozi je C. Scott (Umrijeti mlad, Ponovo mrtva, Samci, Roger Dodger), a ostali su mu partneri R. Pidgeon (The Dawning, Ujak Vanja, The Winslow Boy), te B. Gazzara (Putovanje prokletih, Veliki Lebowski, Sreća, Afera Thomasa Crowna, Dogville). Filmsku glazbu potpisuje stalni suradnik braće Coen Carter Burwell (Arizona Junior, Millerovo raskrižje, Kalifornia, Rob Roy, Fargo, Komora, Šakal, Biti John Malkovich, Tri kralja), a fotografiju Gabriel Beristain (Caravaggio, K2, Blade II).


Komentari (0)

Foto