Samuraj (1975)

IL BIANCO (Originalni naziv)

komedija avantura vestern

Šerif Edvard mora pronaći otmičare koji su oteli konja japanskog Cara i traže otkupninu

 
Režija: Sergio Corbucci
Scenarij: Mario Amendola, Renee Asseo
Uloge: Giuliano Gemma, Tomas Milian, Eli Walach, Manuel de Blas, Jacques Berthier...

Filmografija

Nakon legendarnog Sergia Leonea, vjerojatno najznačajniji autor špageti vesterna bio je također tallijanski redatelj Sergio Corbucci (1927-1990). "Samuraj" je jedan od najzabavnijih Corbuccijevih filmova, šarmantna i ležerna vestern komedija neobične priče, čiji je glavni adut duhovito prožimanje zapadnih i istočnih motiva. Potonje je, osim na razini priče, vidljivo i na razini žanra, pa je tako "Samuraj", osim klasičnom kaubojskom mitologijom, krcat i zezancijom na račun japanskih samurajskih filmova.

Divlji Zapad. Šerif Edvard Gideon (E. Wallach) kod kuće šutke trpi prigovore svoje žene, koja vodi brigu o njihovoj mnogočlanoj obitelji, no u poslu mu nema ravna, a svi ga znaju pod imenom Crni Jack. Jednoga dana, Crni Jack dobronamjerno pristane na svoga konja primiti stranca zvanog Swiss (G. Gemma), ne znajući da je riječ o lukavom banditu.

Swiss ubrzo otme Crnom Jacku novac za plaće namijenjene svim šerifima u regiji, no plijen pojede konj na kojeg se razbojnik namjeri u vlaku, kojim je namjeravao pobjeći. Konj, odnosno poni, zapravo je simbol japanskog Cara, a s njim su u vlaku samuraj i njegov sluga Sakura (T. Milian).

Ubrzo vlak napadnu Indijanci, ubiju samuraja i otmu ponija, te traže milijun dolara otkupnine. Japanski izaslanici spremni su platiti otkupninu, a potraga za ponijem spojit će ponovno šerifa Crnog Jacka, razbojnika Swissa, a bitnu će ulogu imati i nespretni Sakura, koji bi htio i sam postati samuraj.

 


Komentari (0)

Foto