Plavi čelik (1990)

Blue Steel (Originalni naziv)

akcija drama kriminalistički

Poremećeni ubojica baci oko na mladu policajku

 
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: Kathryn Bigelow, Eric Red
Uloge: Jamie Lee Curtis, Ron Silver, Clancy Brown, Elizabeth Pena, Tom Sizemore, ...

Filmografija

U ovom akcijskom trileru, Jamie Lee Curtis glumi Megan Turner, mladu policajku koja se zaljubljuje u savršenog muškarca i prekasno shvaća da ima posla s psihopatom i ubojicom.

Megan Turner upravo je završila školovanje na policijskoj akademiji i prisegla. Njezina okolina, uključujući i patrijarhalnog oca, ne gleda s naklonošću to "neženstveno" zvanje, no podršku joj pruža najbolja prijateljica Tracy. Jedne noći na službi Megan je prisiljena u samoobrani ubiti pljačkaša trgovine, no jedan od kupaca ukrade pljačkašev pištolj, pa na Megan padne sumnja da je možda u panici ubila nenaoružana čovjeka. Ubrzo se ispostavi da je kupac koji je ukrao pištolj, a riječ je brokeru Eugeneu Huntu, fasciniran ubijanjem iz revolvera. Mlada i privlačna policajka duboko ga je impresionirala pucanjem u pljačkaša. Stoga pronađe način da se s njom upozna i navede ju da se zaljubi u nega, ali vrlo brzo njoj će postati jasno s kim ima posla...
"Plavi čelik" treći je cjelovečernji film najprestižnije američke sineastice s prijelaza osamdesetih u devedesete godine, Kathryn Bigelow. Bigelow je bila prva američka redateljica koja se sustavno bavila "muškim" kriminalističko-akcijskim žanrovima, zasjenjujući u to vrijeme većinu svojih (muških) kolega. Vrhunac te njezine orijentacije bio je glasoviti surferski triler "Pakleni val" (1991), a 1995. dosegla je do kvalitativnog vrha svog ukupnog opusa, egzistencijalističkim ZF-tirlerom "Čudni dani". Bigelow je uvijek bila autorica njegovana vizualnog stila, što do izražaja dolazi i u"Plavom čeliku", čije se čiste, često izvanredno simetrične kompozicije kadra nerijetko doimaju gotovo poput slikarskih platna. Uz izvanredan vizualni stil valja istaknuti sjajan nastup J. L. Curtis.

Komentari (2)

Foto