Velika laž (2001)

LE PLACARD / THE CLOSET (Originalni naziv)

komedija

Kako bi zadržao posao računovođa se mora pretvarati da je homoseksualac

 
Režija: Francis Weber
Scenarij: Francis Veber
Uloge: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Thierry Lhermitte, Michel Aumont, ...

Filmografija

Nakon što je 1978. oduševio i kritiku i publiku komedijom "La Cage aux folles" u kojoj se našalio s homoseksualcem koji se pretvara da je heteroseksualac, francuski redatelj i scenarist Francis Veber 2001. se odlučio za obrnut slijed. U svojoj novoj urbanoj komediji "Le Placard" glavni lik je heteroseksualac koji silom prilika mora glumiti homoseksualnost kako na poslu ne bi dobio otkaz. Premda film nije postigao umjetnički uspjeh hita iz 1978., opet su zaredale ocjene o Veberovom sjajnom snalaženju u apsurdnim situacijama u kojima se skladno nadopunjuju slapstick režija i britki dijalozi.

François Pignon (D. Auteuil) zacijelo je najdosadniji računovođa u cijeloj Francuskoj. Supruga ga je ostavila, nitko ga ne poštuje, a kada dozna da će - nakon dugogodišnje lojalnosti svom poduzeću - dobiti otkaz, počne razmišljati o samoubojstvu. Nadu u život mu vrati susjed Belone (M. Aumont) koji mu predloži neobičan plan: François treba proširiti priču da je homoseksualac koji je dosad prikrivao svoje sklonosti kako ga na poslu ne bi otpustili zbog bojazni od diskriminacije.

Doista, François uz Beloneovu pomoć svoju okolinu uvjeri da je ono što nije, pa direktor Kopel (J. Rochefort) povuče odluku o otkazu. Međutim, Françoisov se život iz temelja promijeni. S njim se pokušava sprijateljiti dojučerašnji homofob Félix (G. Depardieu), a kolegica s posla, gđica Bertrand (M. Laroque) odjednom u njemu vidi romantični izazov...


Komentari (2)

Foto